BiH SDA ostala bez gotovo polovice zastupnika u državnom parlament

HINA/ FENA/ Almir Razi

Stranka demokratske akcije (SDA) u utorak je ostala bez gotovo polovice svojih zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine nakon što je stranački vrh dan ranije izrekao oštre stegovne mjere zastupnicima koji su odbili podržati donošenje novih zakona o trošarinama, što je preduvjet za nastavak isplate rata kredita od 550 milijuna eura koje je ranije odobrio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Zastupnici Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović potvrdili su tijekom dana kako više neće djelovati kao članovi kluba SDA. Još ranije takvu je odluku donio i zastupnik Senad Šepić pa je SDA, s dosadašnjih deset zastupnika u Zastupničkom domu, “spala” na njih šest.

Zastupnički dom parlamenta BiH broji ukupno 42 mjesta, a samostalni nastup četvorice iz SDA znači kako je vladajuća koalicija, koju čine i HDZ BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) te blok stranaka iz Republike Srpske okupljen oko Srpske demokratske stranke (SDS), ostala bez stabilne većine potrebne za donošenje odluka i zakona.

Predsjedništvo SDA u ponedjeljak je donijelo odluku da iz članstva u stranci isključi Senada Šepića, dok su ostaloj trojici izrečene kazne ukora odnosno opomene pred isključenje.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović takvu je mjeru obrazložio konstatacijom kako su sankcionirani zastupnici u paramentu radili protiv interesa stranke.

“Zbog njihovog ponašanja nisu usvojeni zakoni o trošarinama po hitnom postupku”, kazao je Izetbegović ustvrdivši kako je time nanesena šteta ne samo interesima SDA nego i države.

Sadik Ahmetović je sve prokomentirao konstatacijom kao je vrh SDA očevidno odlučio uvesti verbalni delikt, dok je najteže sankcionirani Šepić kazao kako se on sa sadašnjim vrhom SDA i Izetbegovićem već odavno razišao.

Šepić ne krije ambicije da se na izborima 2018. kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a spremnost da ga u tome podupru iskazala je skupina načelnika općina i gradonačelnika koji su kao neovisni kandidati pobijedili na lokalnim izborima prošle godine.

Ta je skupina načelnika najavila osnivanje nove strake pod nazivom “Pokret za Europu”.

Salko Sokolović je pak najavio kako će četvorica kažnjenih zastupnika ubuduće djelovati samostalno, odnosno kako će formirati svoj posebni zastupnički klub, a u parlamentu će poduprijeti one zakone za koje ocijene da su od interesa za državu i građane.

 

Komentiraj