Županijski sud u Sarajevu u ponedjeljak je donio odluku o jednomjesečnom pritvoru za pet osoba osumnjičenih za prijevare pri kupoprodaji nekretnina, a među njima je i Alija Delimustafić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Sud je prihvatio zahtjev županijskog tužiteljstva za određivanje pritvora za pet od trinaest članova organizirane kriminalne skupine, privedenih prošlog tjedna u sklopu istrage čiji je cilj otkriti lanac ilegalne preprodaje nekretnina, u koji je bila uključena i sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, koja je u međuvremenu pobjegla.

Pretpostavlja se kako se ona trenutačno skriva u Hrvatskoj, kamo je pobjegla nakon što je doznala da joj u BiH prijeti uhićenje. Sutkinja, koja je ranije suspendirana s dužnosti i protiv koje je pokrenut stegovni postupak, donosila je presude kojima je veći broj stanova u Sarajevu, napuštenih tijekom rata, protuzakonito knjižen postajući fiktivnim vlasništvom osoba povezanih s Delimustafićem.

Ti su stanovi potom preprodavani trećim osobama, a lokalni mediji navod kako su kupci najčešće bile osobe podrijetlom iz arapskih zemalja.

Kao protuuslugu, Delimustafić je sutkinji Fazlagić kupio stan u Rijeci.

Očekuje se kako će sud i za odbjeglu sutkinju odrediti pritvor te za njom raspisati međunarodnu tjeralicu.

U trenutku kada je izdan nalog za uhićenje Delimustafić je pronađen na području Istočnog Sarajeva, a kod sebe je imao veću količinu gotovog novca, putovnicu na ime druge osobe ta zrakoplovnu kartu za Tajland.

Na ročištu za određivanje pritvora, održanom proteklog vikenda, tvrdio je kako na Tajland redovito putuje i to iz zdravstvenih razloga.

Uz Delimistafića pritvor je određen i za Jusu Škrijelja, jednog od ratnih tjelesnih čuvara pokojnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Alije Iztebegovića.

Dijelom ove skupine, koja je zoran dokaz kriminalnog “bratstva i jedinstva” u BiH, bio je i Zoran Lončar, koji je pak bio tjelesni čuvar Biljane Plavšić u razdoblju kada je ona bila predsjednica Republike Srpske. Lončar je, kao i sutkinja Fazlagić, uspio pobjeći iz BiH i za njim se traga.

Komentiraj