Vijeće ministara BiH prihvatilo je u utorak izvještaj o završetku pregovara o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) oko tradicionalne trgovine na čemu je inzistirala Hrvatska i što je jedan od uvjeta EU-a da bi prihvatila zahtjev BiH za stjecanje statusa zemlje kandidatkinja.

Ministri su prihvatili izvještaj voditelja pregovaračkog tima BiH Hamde Tinjaka i uputili ga predsjedništvu BiH na odobravanje.

Hrvatski član predsjedništva Dragan Čović ranije je rekao da će kolektivni šef države vjerojatno održati hitnu telefonsku sjednicu kako bi se ubrzao postupak usvajanja tog dokumenta.

Prilagodba SSP-a o tradicionalnoj trgovini je, uz mehanizam koordinacije europskih poslova, ključni uvjet za prihvaćanje zahjteva BiH za članstvo u Uniji.

Privremeni trgovinski sporazum BiH i EU sastavni je dio SSP-a koji je potpisan još 2008. godine.  S obzirom da je pet godina nakon toga Hrvatska ušla u EU i ona je stekla pravo bescrinskog izvoza svojih roba na tržište BiH, poput ostalih članica Unije.

Vlasti u BiH gotovo dvije i pol godine odbijale su otvaranje pregovora o prilagodbi, no Europska komisija je rješavanjem tog pitanja uvjetovala daljnji napredak BiH na putu prema članstvu u Uniji.

Komentiraj