Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

BIH PREDALA ZAHTJEV UA ČLANSTVO U EU Skoko: “Simbolički prijelaz sa daytonske na briselsku fazu”

Predstavnici Bosne i Hercegovine predali su u ponedjeljak u Bruxellesu, uoči sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije, zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. O toj su temi u dabašnjoj emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ govorili su HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, politički analitičar Božo Skoko i kolumnist Večernjeg lista Ivan Pepić.

Božo Skoko je rekao kako je ovo simbolički prijelaz Bosne i Hercegovine sa daytonske na briselsku fazu. Vjeruje kako je trenutačna situacija u BiH neodrživa na duže staze, te kako upravo EU može natjerati BiH na potrebne promjene. “Institucije u BiH moraju europski put shvatiti kao motiv, a veliki jamac za uspjeh pristupnog puta BiH prema EU pronalazi u građanima koji su daleko spremniji za reforme nego političke elite”, dodaje Skoko.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković smatra da je otvaranje aplikacije velika prekretnica za BiH. “Bitna promjena za BiH na europskom putu dogodila se ulaskom Hrvatske u EU, a Hrvati u BiH su prepoznati kao vezivno tkivo za opstanak BiH”, poručuje Plenković.

Pepić kaže da problem u BiH nije u građanima, već u političkim elitama, pogotovo onoj srpskoj, koje su usmjerene na unutarnja pitanja.

Komentiraj