Emir BURLOVIÆ / FENA / mm

BIH Ponavljanje izbora u Stocu 19. veljače

Izbori za lokalna tijela vlasti u općini Stolac koji su prošle godine morali biti prekinuti zog nasilja bit će ponovljeni 19. veljače, odluka je koju je u nedjelju donijelo Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP).

Nakon izvanredne sjednice SIP-a održane u Sarajevu predsjednica Irena Hadžiabdić izjavila je kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za ponovnu provedbu izbora u Stocu jer su do sada okončani svi sudski postupci po žalbama na ranije odluke o sankcioniranju osoba odgovornih za izgrede tijekom glasovanja 2. listopada prošle godine.

“Dugo je javnost u BiH čekala na ovaj trenutak a razlog za to je bila potreba otklanjanja niza tehničkih i pravnih zapreka za organiziranje ponovnih izbora”, kazala je Hadžiabdić.

Istaknula je kako je organiziranje novih izbora u Stocu kompliciran proces jer se za samo dva tjedna moraju provesti brojne pripreme a to uključuje i osigranje prava glasanja biračima koji žive u inozemstvu. Na njihove glasove koji pristižu poštom čekat će se deset dana po okončanju glasovanja.

SIP je ranije izrekao kaznene mjere za više osoba za koje je utvrđeno da su na nekim biračkim mjestima prouzročile nasilje.

Među sankcioniranima je i Salmir Kaplan, bošnjački kandidat za načelnika Stoca i on se prema odluci SIP-a u ponovljenom glasovanju neće moći natjecati za tu dužnost.

Prošlogodišnje nasilje tijekom izbornog procesa u Stocu rezultat je napetosti u odnosima između Hrvata i Bošnjaka koji tamo žive.

Komentiraj