BiH: “Politička kriza se zaoštrava, oštre osude postupaka vlasti RS”

Vlasti bosanskih Srba suočile su se s nizom oštrih kritika i upozorenja međunarodne zajednice nakon što je parlament u Banjoj Luci podupro sporne zakone koji dovode u pitanje ustavno-pravni poredak BiH na što je u petak reagirao i OESS.

Predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau te glavna tajnica te organizacije Helga Maria Schmid posebnom su izjavom kritizirali odluke Narodne skupštine Republike Srpske donesene u četvrtak a jasno su upozorili kako taj entitet ne može jednostrano od BiH kao države preuzeti ovlasti nad pravosuđem.

“Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno je ustavu BiH i podriva ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine je osnovna mjera zaštite u održavanju vladavine prava u zemlji. Uspostavljanje paralelne strukture na entitetskoj razini ugrozilo bi dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u zemlji i ugrozilo bi daljnji napredak u ovoj oblasti”, stoji u izjavi dužnosnika OESS-a.

Glasovima zastupnika iz političkih stranaka okupljenih oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, parlament RS u četvrtak je tijesnom većinom i uz protivljenje oporbe podupro nacrt zakona kojim je predviđena uspostava VSTV-a na entitetskoj razini.

Na taj bi način državnom VSTV-u bile oduzete ovlasti imenovanja sudaca i tužitelja a oporba koja je oštro kritizirala prijedlog Dodikovih zastupnika je upozorila kako se time stvara kaos i pravna nesigurnost u cijeloj državi pa tako i u RS-u jer se odlukama parlamenta tog entiteta ne mogu ukinuti zakoni koji su na snazi u državi.

Usvajanje nacrta zakona o VSTV-u RS odmah su oštri kritizirali iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu navodeći kao se time “otvara prostor kriminalcima i procvatu korupcije” a glasnogovornik Europske komisije Peter Stano u posebnoj je izjavi upozorio kako vlasti u Banjoj Luci sada ozbiljno krše ustav BiH i Daytonski sporazum.

“EU je spremna koristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi pomogla BiH da prebrodi sadašnju krizu”, kazao je Stano najavivši kako će se o zaoštravanju političke krize u BiH raspravljati na prvom narednom sastanku Vijeća za vanjske poslove Unije.

O postupcima vlasti RS očitovao se i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje te Turska i Rusija koja pak od 2021. godine ne sudjeluje u donošenju odluka na tom tijelu jednostrano podupirući politiku RS.

Ostale države-članice PIC-a na stajalištu su kako bi usvajanje zakona o VSTV-u RS bilo neustavno i nespojivo s procesom europskih integracija BiH te su pozvali vlasti u Banjoj Luci da odustanu od takvog projekta.

“Visoki predstavnik i Upravni odbor PIC neće dopustiti da bilo koji akter ugrožava Daytonski sporazum”, stoji u izjavi u kojoj je istaknuto kako će PIC u koordinaciji s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom poduzeti nužne mjere sukladne njegovu mandatu da jamči puno poštivanje Daytonskog sporazuma.

Predsjednik VSTV BiH Halil Lagumdžija ranije je upozorio kako bi uspostava paralelnog tijela na entitetskoj razini imala pogubne posljedice po vladavinu prava u BiH te je istaknuo kako očekuje ne samo reakciju visokog predstavnika nego i Tužiteljstva BiH.

“Schmidt bi u slučaju (konačnog) usvajanja zakona trebao iskoristiti svoje ovlasti i donijeti odluku o stavljanju zakona izvan pravne snage”, kazao je Lagumdžija.

Komentiraj