BiH: Parlament RS unatoč prosvjedima sindikata usvojio novi zakon o radu

FaH

Parlament Republike Srpske usvojio je u utorak novi entitetski zakon o radu unatoč silovitim protivljenjima sindikata i oporbenih političkih stranaka.

Prijedlog zakona o kojemu se na zahtjev vlade RS raspravljalo po hitnoj proceduri prihvaćen je glasovima vladajuće većine predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika a sjednicu na kojoj se to dogodilo pratili su burni prosvjedi i izgredi uključujući izbacivanje predsjednice Saveza sindikata RS Ranke Mišić iz dvorane u kojoj je parlament zasjedao.

Zbog njezina glasnog nastojanja da zastupnike uvjeri kako ne trebaju prihvatiti ni hitnu proceduru niti predloženi sadržaj zakona potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić koji je predsjedavao zasjedanjem naložio je skupštinskom osiguranju da Mišić izbace iz dvorane.
Zaštitari su je nakon toga doslovno iznijeli iz dvorane te potom izbacili iz zgrade.
“Ovo je obično porobljavanje radnika”, kazala je nakon toga Mišić najavljujući kako Savez sindikata neće odustati od borbe za radnička prava ni nakon usvajanja zakona.
Oporbeni zastupnici predvođeni onima iz Srpske demokratske strake (SDS) bojkotirali su raspravu i sjednicu parlamenta.
Jedan od lidera oporbe i nekadašnji predsjednik RS Dragan Čavić kazao je kako je vlada RS jednostavno prepisala najveći dio odredbi sličnog zakona kojega je ranije usvojila Srbija no pri tom je propustila uvrstiti one koji dodatno štite radnike, primjerice određujući im pravo na naknadu u slučaju prekovremenog ili rada vikendom.
“Umjesto da (vlada RS) smanjuje poreze, ona smanjuje radnička prava”, kazao je Čavić.
Predsjednica vlade RS Željka Cvijanović potrebu za usvajanjem novog zakona o radu pravdala je zahtjevima tržišta i potrebi prilagodbe zahtjevima investitora.
“Unatoč našoj želju nismo uspjeli zadržati u dijalogu socijalne pratnere kako bismo zajednički došli do rješenja”, kazala je Cvijanović.
Reforma radnog zakonodavstva dio je obveza što su ih vlasti u BiH preuzele prihvaćanjem plana reformi na kojima inzistira Europska unija kako bi uopće razmatrala molbu BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.
Novi zakon o radu kojega je ranije usvojio parlament Federacije BiH stupio je na snagu u kolovozu.
I on kao i zakon usvojen u RS-u poslodavcima daju veću fleksibilnost pri primanju ali i otpuštanju radnika a restriktivnije definiraju prava radnika na dodatna primanja poput onih po osnovi minulog rada.

Komentiraj