Bosna i Hercegovina će od subote, 1. travnja biti pod sankcijama Energetske zajednice jer vlasti nisu prilagodile svoje zakonodavstvo traženjima ove institucije, izjavio je direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač.

Vlasti u jednom od entiteta, Federaciji BiH, nisu prihvatile izmjenu Zakona o ulozi državnoga regulatora energije, zbog čega je Energetska zajednica, koja okuplja zemlje Europske unije i jugoistoka Europe te Turske, Ukrajine  i Moldavije, ponovno uvela sankcije BiH.
“Nažalost, ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski budući nismo dobili nikakvu obavijest da je zakon usvojen. On, nažalost, nije ni počeo svoj put u Vijeću ministara BiH, ni kasnije u parlamentu”, rekao je Kopač za Bosanskohercegovačku radio televiziju.
On je kazao kako vlasti Federacije BiH, za razliku od Republike Srpske, nisu prihvatile dogovorena rješenja zakona na razini BiH o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina. Kopač je rekao da je teorijski moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz električne energije, iako je malo vjerojatno da će se to dogoditi.
“BiH je potpisala dogovor s EU o postupnom pridruživanju, ali na području energetike nema što pokazati. To je vrlo negativan signal i to ne mogu razumijeti”, pojasnio je Kopač.
Naveo je kako će uvođenjem sankcija Energetske zajednice u pitanje biti dovedene desetine milijuna eura namijenjenih energetskom sektoru u BiH.

Komentiraj