Sedam načelnika općina u Bosni i Hercegovini koji su na lokalnim izbornima održanim u listopadu 2016. godine povjerenje birača dobili kao neovisni kandidati stvorit će novu političku strukturu pod nazivom “Pokret za Europu” u nastojanju da ponude alternativu sadašnjim političkim stranakama a taj projekt ima i potporu međunarodne zajednice, izvjestili su u utorak lokalni mediji.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Amra Babić, načelnica Visokog, Muhamed Ramović, načelnik Goražda, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik sarajevske općine Stari Grad, Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca, Sead Džafić, načelnik Kalesije i Zikrija Duraković, načelnik Bužima, tijekom dana sastali su se u Sarajevu sa šefom delegacije EU-a u BiH Larsom Gunnarom-Wigemarkom koji je, kako su ustvrdili neki od sudionika sastanka, najavio punu potporu ovom alternativnom političkom okupljanju koje po mnogo čemu ima sličnosti s Mostom nezavisnih lista u Hrvatskoj.

“Jedno je sigurno. Na narednim izborima građanima BiH ponudit ćemo alternativu u europskom putu umjesto svađa”, kazao je zenički gradonačelnik Kasumović kako ga citira portal Klix.

Pojasnio je kako nije riječ o uspostavi neke klasične političke stranke nego pokreta kojemu bi se u predstojećem razdoblju trebali pridružiti pojedinci ali i neke stranke kojima je cilj korjenita promjena sadašnjeg stanja u zemlji.

Svima je zajednički cilj ponuditi altrenativu “nacionalizmu i izmišljanju sukoba”.

Načelnica Visokog Amra Babić kazala je kako novi projekt znači nastojanje da se država gradi od dna ka vrhu jačanjem elemenata lokalne samouprave umjesto prepuštanja vodstvima političkih stranaka da odlučuju o sudbini naroda i građana.

“Pokret za Europu” službeno bi trebao početi funkcionirati od petka kada bi se sedam općinskih načelnika trebalo sastati u Bosanskom Petrovcu i tamo potpisati platformu o budućem djelovanju.

Komentiraj