Oko dvije stotine ljudi okupilo se u utorak u Tuzli kako bi obilježili obljetnicu masovnih prosvjeda koji su potresli Bosnu i Hercegoviu u veljači 2014., a to su učinili kako bi ukazali na činjenicu da se od tada ništa nije promijenilo na bolje za brojne obespravljene građane i radnike koji su ostali bez posla, jer su tvornice u kojima su radili propale.

Prosvjednici su se najprije okupili pred zgradom u kojoj je nekada bilo sjedište županijske vlade i koja je zapaljena i potpuno uništena u prosvjedima u kojima su 2014. sudjelovale tisuće nezadovoljnika, a potom su u koloni prošli središtem Tuzle te su pred zgradom u kojoj je sada sjedište izvršne vlasti Tuzlanske županije uzvikivali “Bego lopove”, što je bila poruka županijskom premijeru Begi Gutiću (SDA).

“Na žalost danas je puno gore stanje nego prije tri godine”, izjavio je Sakib Kopić, predsjednik županijskog ogranka sindikata “Solidarnost”, koji je i organizirao obilježavanje obljetnice masovnih prosvjeda.

Osim u Tuzli, 7. veljače 2014. prosvjedi praćeni nasiljem izbili su i u Sarajevu, Zenici, Travniku, Bihaću i Mostaru, što je ozbiljno uzdrmao tadašnju vlast.

U Sarajevu je tada zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH.

Provjednicima su nakon toga predstavnici vlasti dali obećanja kako će njihovi zahtjevi biti uvaženi te odmah poduzete mjere kako bi se popravilo socijalno stanje u državi.

Orgaizatori tuzlanskog okupljanja tvrde kako se sve to svelo na lažna obećanja.

Kopić je kazao kako su “laži i obmane” političara da se povećala zaposlenost i da raste bruto-domaći proizvod (BDP), jer to nitko od obespravljenih radnika ne osjeća.

“Možda je porastao  kućni BDP političara”, kazao je Kopić.

Komentiraj