‘BiH mora riješiti prijepore sa susjedima’

HINA/ FENA/ Almir Razic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak kako ciljeve postavljene u novoj strategiji Europske unije za zapadni Balkan treba iskoristiti kako bi zemlje regije što prije riješile uzajamne teritorijalne sporove pa tako i one koje BiH ima s Hrvatskom odnosno Srbijom.

Najavio je i kako će se učiniti sve ne bi li se riješili zahtjevi branitelja koji su od srijede blokirali prilaze većim gradovima tražeći veću pomoć države.

“Pitanja koja su u odnosima sa susjedima otvorena 22 godine moraju biti riješena”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu tijekom jedne od ceremonija kojima je obilježen 1. ožujka, koji se obilježava kao nacionalni praznik odnosno Dan nezavisnosti BiH.

Tog datuma 1992. godine okončan je dvodnevni referendum, organiziran na zahtjev tadašnje Europske zajednice (EZ), kako bi na temelju njegovog rezultata zemlje članice mogle odlučiti o priznanju BiH kao neovisne države.

Na referendumu je sudjelovalo nešto više od dva milijuna registriranih birača, odnosno njih oko 64 posto, od čega se 99,7 posto izjasnilo za osamostaljenje BiH od bivše SFRJ.

Referendum je na poziv Srpske demokratske stranke (SDS), koja je pod svaku cijenu pokušavala zadržati BiH u sastavu “skraćene” Jugoslavije odnosno velike Srbije, bojkotirao dio glasača srpske nacionalnosti, a ta činjenica i danas izaziva prijepore pa u Republici Srpskoj 1. ožujka nije priznat kao praznik i u tom je entitetu danas redoviti radni dan.

Uoči objave rezultata referenduma 1992. paravojne postrojbe koje je formirao SDS blokirale su Sarajevo, što je bio uvod u otvoreni ratni sukob koji će uslijediti dva mjeseca kasnije.

Nakon 26 godina Sarajevo se ovih dana našlo u sličnoj situaciji, no prilaze gradu ovoga puta blokirali su bivši pripadnici Armije BiH nezadovoljni svojim statusom. Dio bivših branitelja koji su nezaposleni od srijede su blokirali glavne prometnice koje iz Sarajeva vode ka Zenici i Mostaru, tražeći da im vlasti Federacije BiH osiguraju novčane naknade te uvedu red u registre branitelja i udruge koje ih okupljaju.

Komentirajući blokade koje su potrajale duže od dvadeset sati i prouzročile prometni kolaps Izetbegović je u četvrtak kazao kako će vlasti nastojati naći rješenje za zahtjeve bivših branitelja iako su financijske mogućnosti za to ograničene.

“Naći ćemo rješenje koliko god nas to stajalo”, kazao je Izetbegović.

Komentiraj