BIH: Ministrica Turković osudila uništavanje zastave EU na veleposlanstvu Hrvatske

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u nedjelju je oštro osudila uništavanje zastave Europske unije postavljene na zgradi veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu nazvavši to vandalskim činom i pozvavši nadležna tijela da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

“Ovaj vandalski čin kojeg su počinili pojedinci za nas je neprihvatljiv, ne predstavlja stav većine građana naše zemlje i za njega nema mjesta u Bosni i Hercegovini. Naše čvrsto i strateško opredjeljenje je članstvo u Europskoj uniji, ali i unaprjeđenje izgradnje dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom na bazi uvažavanja i razumijevanja”, rekla je ministrica Turković u posebnoj izjavi.

Izjavila je kako očekuje od nadležnih istražnih tijela u BiH da “što prije rasvijetle ovaj nemili događaj”.

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH ranije tijekom dana uputilo je prosvjednu notu Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje zbog uništavanja zastave EU protekle noći. Prosvjednom je notom također zatražena što brža istraga odnosno otkrivanje počinitelja i njihovih motiva.

U noći na nedjelju nepoznati počinitelj ili više njih oštetio je nosač zastava postavljen na pročelju zgrade u kojoj je veleposlanstvo Hrvatske u Sarajevu.

Zastava EU pri tom je bačena na pločnik i oštećena, a zastava Hrvatske koja je uz nju stajala ostala je netaknuta.

Zastave su postavljene uz ulaz u konzularni odjel veleposlanstva u strogom središtu Sarajeva. Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Predsjedništvo države udaljeni su nepunih 500 metara od tog mjesta.

Cijeli taj dio grada pokriven je nadzornim kamerama a jedna od njih je i uz ulazu konzularni odjel, što bi trebao olakšati pronalaženje počinitelja.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije potvrdili su kako intenzivno tragaju za počiniteljem.

 

Komentiraj