BIH: Ministar sigurnosti Radončić za angažiranje vojske na granicama

Bosna i Hercegovina trebala bi koristiti svoju vojsku u zaštiti granica od ilegalnih migracija ukoliko se i druge države regije odluče ne primjenu takvih mjera, ocijenio je u srijedu ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

“Mi imamo legitimno pravo da u obrani svog suvereniteta, svog načina života i svojih građana iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju svoje vojske ne vidim nijednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i BiH”, kazao je Radončić novinarima u Sarajevu.

Ministar sigurnosti rekao je kako se sada mogu koristiti samo logistički resursi oružanih snaga BiH, odnosno šatori, cisterne s vodom, koji bi se koristili za improvizirana naselja u koje bi se smještalo migrante, no ukoliko dođe do “veoma lošeg scenarija” Predsjedništvo BiH moralo bi pokazati jedinstvo i donijeti odluku o angažiranju vojske na granicama.

Takve prijedloge i ranije je iznosio Radončićev prehodnik na mjestu ministra sigurnosti Dragan Mektić, no član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučno je odbio dati suglasnost za angažiranje vojske, čak i radi pružanja logostičke potpore graničnim policajcima.

Dodik je takvo stajalište obrazlagao objašnjenjem kako ne želi dopustiti da se na teritoriju Republike Srpske raspoređuju bilo kakve snage osim entitetske policije, unatoč činjenici da ona nema ni dovoljno ljudi niti opreme da bi zaštitila granicu odnosno učinkovito pomogla državnoj graničnoj policiji.

O novim mjerama koje predlaže Radončić u četvrtak bi, na izvanrednoj sjednici, trebalo raspravljati Vijeće ministara, no neizvjesno je što to tijelo uopće može poduzeti s obzirom da srpski ministri slijede Dodikov zahtjev da se blokira donošenje bilo kakvih odluka u tijelima državne vlasti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH i iz njega eliminiraju strani suci.

Ta blokada započela je sredinom siječnja i trebala bi trajati najmanje dva mjeseca.

Komentiraj