BIH MINISTAR FINANCIJA ‘Što prije Konzum ode, bit će svima bolje’

Nel Pavletic/24sata

Osim u Hrvatskoj, i Konzum u BiH u velikoj je krizi. Ne plaćaju dobavljačima, a neki su im već i prestali isporučivati robu. Iako je prije samo šest dana Ante Ramljak govorio da Konzum u BiH uredno posluje. Tada je potvrđeno i da će Mercator preuzeti Konzum i Velpro.

Ministar financija u BiH Zoran Tegeltija jučer je komentirao krizu riječima – da bi za sve bilo najbolje da Konzum ode.

“Ako Konzum nije dao bankarske garancije, neminovno je bilo da dođe do obustave isporuke robe i što prije Konzum napusti BiH, bit će bolje i Konzumu i građanima BiH”, rekao je Tegeltija, prenosi Klix.ba, i dodavši da je proces restrukturiranja sustava kompliciran te da bi kompletan posao i dugovanja prema dobavljačima trebao preuzeti Mercator, u čijoj je vlasničkoj strukturi i Ivica Todorić osobno koji preko nizozemske tvrtke drži 18 posto dionica, dok udio Agrokora iznosi 69,6 posto.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović jučer je u Sarajevu kazao da ih Ramljak uvjerava da neće otpustiti više od 10 posto radnika i da će ta otpuštanja biti izvršena u dužem periodu te prirodnim osipanjem radne snage.

“Dobavljači Agrokora su najranjivija karika jer ako oni ne budu riješeni, čitav sustav bit će u opasnosti”, rekao je Šarović, prenio je Klix. Dodao je i da entitetske vlade kontroliraju novčane tokove Agrokorovih firmi u BIH putem bankarskog sustava i izvršenja obaveza prema državi, a vlasti na državnom nivou kontroliraju iznošenje gotovine iz zemlje.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]