epa

BiH jača nadzor nad istočnim granicama radi kontrole ilegalnih migracija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je donijelu odluku o poduzimanju dodatnih mjera za nadzor istočnih granica te zemlje kako bi se spriječio očekivani masovni priliv ilegalnih migranata iz pravca Srbije i Crne Gore, potvrdio je predsjedatelj Denis Zvizdić.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je odlučeno da se na istočne granice kao pomoć Graničnoj policiji rasporede pojačanja pri čemu je izdvojio kako će tamo biti poslano oko stotinu policajaca MUP-a Republike Srpske, ali i oko 150 policajaca koje je u BiH spremna poslati Mađarska.

Pojasnio je kako će mađarski policajci pomagati bosanskohercegovačkim kolegama u stručnom i tehničkom smislu, no pritom neće biti naoružani.

“Pomoći će nam kontrolirati granice i svesti ulazak migranata na najmanju moguću mjeru”, kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH donijelo je i odluku kojom preuzima upravljanje migrantskim centrima na području Unsko-sanske županije te na području Sarajeva, no njihov rad će se i dalje financirati uz posredovanje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja za to dobiva novce iz eurpskih fonodava.

Pojasnio je kako je IOM do sada izravno dobio 11 milijuna eura za financiranje rada migrantskih centara, a vlasti BiH 2 milijuna koji su usmjereni na osposobljavanje policijskih agencija i nabavu opreme potrebne za kontrolu granice.

Zvizdić je ustvrdio kako vlasti u BiH unatoč poteškoćama kontroliraju problem ilegalnih migracija pri čemu uspijevaju evidentirati gotovo sve migrante koji uđu u zemlju.

“99 posto migranata je registrirano, svi iskazuju namjeru podnijeti zahtjev za azil no vrlo malo ih to doista učini”, kazao je Zvizdić.

Komentirajući okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu proteklog vikenda kazao je kako zapravo postoji čak 16 udruga s tim imenom, a sve one registrirane su u Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske.

“Pokrenut ćemo zakonske aktivnosti i spriječiti širenje bilo kakve nacionalne ili vjerske mržnje kakvo smo mogli vidjeti u Višegradu” , kazao je Zvizdić dodajući kako udruge koje to promiču moraju biti zabranjene pa se očekuje da na taj način reagiraju i vlasti RS.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u odvojenoj je izjavi ranije tijekom dana potvrdio kako će policijske agencije poslati Tužiteljstvu BiH prijavu o zbivanjima u Višegradu te da nakon toga očekuje reakciju pravosuđa.

“Tužiteljstvo mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu”, kazao je Mektić dodajući kako bi trebalo zabraniti djelovanje svakoj udruzi koja promiče ekstremizam i zagovara nasilje i mržnju.

Komentiraj