BiH: Glavni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala podnio ostavku

FaH

Šef odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović podnio je ostavku na tu dužnost, a iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu je, uz potvrdu te informacije, stigla i ona kako je protiv Mihajlovića pokrenuta istraga zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti.

Kako je navedeno u priopćenju dostavljenom medijima, vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić prihvatila je Mihajlovićevu ostavku. Istodobno je odredila kako će na čelu odjela za borbu protiv organiziranog kriminala biti dosadašnja Mihajlovićeva zamjenica Ozrenka Nešković.

“Preuzimanjem dužnosti glavna tužiteljica Tadić kao jedan od prioriteta u svom radu definirala je otvorenu i izravnu komunikaciju među zaposlenicima radi očuvanja stabilnosti Tužiteljstva BiH te je spremna i odlučna po najvišim standardima istražiti sve navode o nezakonitostima u njihovu radu radi odlučne borbe protiv korupcije”, stoji u priopćenju.

Ostavkom Mihajlovića, koji je bio zadužen za cijeli niz istraga o krupnim kriminalnim slučajevima, nastavljena je serija potresa koji su uzdrmali rad Tužiteljstva BiH.

Kulminacija je bila suspenzija nekadašnjeg glavnog tužitelja Gorana Salihovića u rujnu prošle godine, protiv kojega je nakon toga također otvorena istraga.

Sumnjiči ga se kako je osobno “kočio” neke istrage povezane s visokim dužnosnicima te kako je pokušao utjecati na njihov tijek.

Najglasniji u kritikama Tužiteljstva BiH do sada je bio ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je opetovano tvrdio kako tamo sjede korumpirane i nesposobne osobe, zbog čega do danas nisu procesuirani brojni slučajevi financijskog kriminala unatoč jasnim dokazima.

Posebice je ukazivao na činjenicu kako se godinama bez jasnog razloga “razvlače” istrage o propasti poslovnih banaka u Republici Srpskoj, što je izravno povezao s entitetskom vlašću predvođenom Miloradom Dodikom.

Komentiraj