Vlasti Republike Srpske ponovo će 9. siječnja organizirati masovnu proslavu tog datuma kojega planiraju obilježiti kao dan tog entiteta iako ga je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, potvrđeno je u četvrtak iz ureda predsjednika RS Milorada Dodika.

On je tijekom dana predsjedao odborom zaduženim za pripremu obilježavanja 9. siječnja, a zaključeno je kako će tog dana uz svečanu akademiju i primanje te polaganje vijenaca ponovo biti organizirana parada kroz središte Banje Luke.

Dan RS bit će obilježen i na području distrikta Brčko, iako on nije u sastavu tog entiteta i svojim granicama presjeca RS na dva odvojena dijela.

Ustavni sud BiH u studenom 2015. donio je pravorijek kojim je stavio izvan snage dijelove zakona RS o praznicima, uz ocjenu kako obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta predstavlja praznik kojega priznaju samo Srbi, dok se njime diskriminiraju pripadnici hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Taj je datum obilježavan u znak sjećanja na 9. siječnja 1992., kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano i protuzakonito proglasio tvorevinu pod nazivom “republika srpskog naroda u BiH” s nakanom da te dijelove teritorija BiH pripoji Srbiji, što je predstavljalo uvod u troipolgodišnji rat.

Umjesto da u zadanom roku od šest mjeseci izmijeni sporni zakon i njegove odredbe uskladi s presudom Ustavnog suda, parlament RS donio je u listopadu prošle godine potpuno novi Zakon o danu RS, kojim je ponovo nametnuo 9. siječnja kao praznik.

Sukladno tom zakonu, kojim se također krši presuda Ustavnog suda BiH, u Banjoj Luci je 9. siječnja ove godine bila organizirana velika proslava uključujući paradu policajaca, vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, a na temelju odluke člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića tamo je bila postrojena i počasna postrojba Oružanih snaga BiH.

Komentiraj