Dejan Moconja/PIXSELL

BiH: Dodik poziva svoje pristalice na miting potpore 14. svibnja, oporbu optužuje za izdaju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je u četvrtak svoje pristalice na masovno okupljanje u Banja Luci 14. svibnj kako bi iskazali potporu vlasti koju on predvodi a liderima oporbe koji su ranije za taj dan zakazali protuvladine prosvjede poručio je da su izdajice.

Dodik je novinarima potvrdio kako njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čvrsto stoji iza nakane da organizira okupljanje u znak potpore vlastima na istom mjestu i u isto vrijeme kada je svoje pristalice na prosvjede pozvala koalicija stranaka koje su u oporbi u RS-u.

I jedno i drugo okupljanje trebali bi biti održani naredne subote točno u podne u središtu Banja Luke.

“Nismo mogli dopustiti da iz Banja Luke odu slike prosvjeda protiv vlasti a da se ne vidi potpora ovoj vlasti”, pojasnio je Dodik motive za organiziranje mitinga svojih pristalica.

Ustvrdio je kako za protuvladine prosvjede u RS-u nema potrebe jer je stanje u tom entitetu, po njegovu sudu, stabilno a vlada ispunjava sve svoje obveze prema proračunskim korisnicima.

Oporbu odnosno vrh Srpske demokratske stranke (SDS) optužio je za izdaju nacionalnih interesa.

“Njihovo se ponašanje može okvalificirati kao izdaja nacionalnih i državnih interesa RS”, izjavio je Dodik.

Lideri oporbe nastavili su s pripremama za organizairanje ranije najavljenih protuvladinih prosvjeda.

Predsjednik oporbenog Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić u Istočnom Sarajevu je u četvrtak pozvao simpatizire oporbe da u što većem broju dođu u Banja Luku 14. svibnja.

“Pozivamo sve koji misle da stvari treba mijenjati da nam se pridruže. Prosvjede ćemo održati što god oni (vlast) uradili”, izjavio je u četvrtak bivši predsjednik RS i sadašnji zastupnik u entitetskom parlamentu Čavić.

Dodao je kako od policije očekuje da poduzme sve potrebne sigurnosne mjere no upozorio je i kako oporba strahuje da bi vlast u njene redove mogla ubaciti provokatore ne bi li izazvali sukobe i nasilje za koje bi onda bili optuženi Dodikovi protivnici.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocijenio je kako je Dodikova nakana da 14. svibnja u Banja Luci okupi svoje pristalice čista provokacija no ona neće pokolebati oporbu.

“Imaju 364 dana u godini za organiziranje svojih mitinga. Mi ćemo uzeti taj dan da bismo ukazali što se ovdje zbiva”, kazao je Borenović

Budu li organizirani kako je najavljeno, dva banjolučka skupa 14. svibnja mogla bi na ulice izvesti na tisuće ljudi koji pripadaju suprotstavljenim političkim taborima.

Komentiraj