Dejan Moconja/PIXSELL

BiH: Dodik ponovo napao biskupa Komaricu, prijeti mu sudom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je u četvrtak da se banjolučki biskup Franjo Komarica javno ispriča zbog izjave u kojoj je podsjetio na progone i stradanja Hrvata Banja Luke u proteklom ratu usporedivši ih s likvidacijama nedužnih na Bleiburgu.

“Pozivam biskupa da se javno ogradi i ispriča zbog te izjave”, kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banja Luci nastavljajući tako s napadima i pritiscima na biskupa Komaricu započetim otvorenim pismom koje mu je uputio dan ranije.Dodik je u četvrtak zaprijetio kako će u protivnom prekinuti svaku suradnju s banjolučkim biskupom a neizravno mu je zaprijetio i sudskim progonom.

“Znam da postoje zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i netolerancije”, kazao je Dodik dodajući kako stoga misli da bi biskupova javna isprika bila “najprimjerenija”.

Nakon Dodikovog otvorenog pisma biskupu niz optužbi i objeda na Komaricin račun odmah su  uputili Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i oporbena Partija demokratskog progresa (PDP) koji su bajolučlkog biskupa gotovo izjednačili s ustašama i zločinima koje su počinili tijekom Drugog svjetskog rata.

Mediji u RS-u a posebice oni bliski Dodiku tijekom dana su nastavili kampanju protiv banjolučkog biskupa objavljujući različita priopćenja političkih stranaka i nevladinih udruga te uglavnom nepoznatih povjesničara koji u svojim izjavama i komentarima govore o zbivanjima iz Drugog svjetskog rata a potpuno prešućuju činjenice o entičkom čišćenju i progonima nesrba s teritorija današnje RS u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Medijskom se linču biskupa Komarice u četvrtak pridružio gradski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Banja Luke uz konstataciju kako to čine “zbog skandaloznog stavljanju znaka jednakosti između sudbine fašističkih bleiburških zločinaca i slobodarskog duha građana Banjaluke i Krajine”.

Iz udruge pod nazivom “Savez logoraša RS” koja je također bliska Dodikovoj vlasti od biskupa Komarice su zatražili da – podnese ostavku.

“Komarici preporučujemo da što hitnije odstupi s pozicije banjaličkog biskupa jer ovakvim ponašanjem sigurno ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u BiH”, navodi se u priopćenju te udruge.

Komentiraj