FaH

BiH: Dodik okončao štrajk željezničara pa ih pozvao u kavanu na piće

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osobno je u utorak intervenirao kako bi prekinuo višednevni štrajk glađu skupine zaposlenih u “Željeznicama RS” obećavši im kako će već tijekom dana dobiti naknade koje im uprava duguje ukoliko odustanu od takve vrste prosvjeda a sve je zaključio pozvavši štrajkaše na piće.

“Jel’ ima neka kavana da odemo popiti piće? Ja častim”, zaključio je Dodik svoj govor pred radnicima koji su štrajkali jer mjesecima ne primaju plaće niti druge zakonom i ugovorima zajamčene naknade.

Dodik je obećanje i održao jer je štrajkaše odmah poveo u kafić pored željezničkog kolodvora u Banjoj Luci, naručivši tamo sokove i pive radnicima dok je sam popio rakiju.

Prije toga je konstatirao kako su problemi u “Željeznicama RS” takvi da ih je nemoguće odmah riješiti no obećao je prve korake.

“Dugovi koji su nastali kako su nastali bit će podmireni ali to se može napraviti samo kroz restrukturiranje koje ćemo obaviti u predstojećem razdoblju”, kazao je Dodik obećavši istodobno kako će članovima uprave biti smanjene naknade koje su sami sebi podigli.

Radnici “Željeznica RS” prosvjeduju od prošlog tjedna a njih desetak odlučilo se na štrajk glađu. Dio prosvjednika blokirao je željeznički promet u Banjoj Luci i Doboju tako što su sjeli na tračnice i vlakovima nisu dopustili prolaz.

“Željeznice RS” koje imaju nešto više od 3100 zaposlenih već godinama posluju s gubicima. Posljednji dostupni podatak je onaj o više od šest milijuna eura gubitka u 2016. Predsjednik entitetskog sindikata željezničara Milijan Marković ranije je kazao kako tvrtka svakom zaposlenom duguje najmanje 12 plaća.

Komentiraj