BIH Crnadak: ‘Slovensko-hrvatsku arbitražu ne treba kopirati, bolja su bilateralna rješenja’

HINA / FENA

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odbio je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA sugestiju da bi za njegovu državu arbitraža mogla biti jedini način za sporazum o granici s Hrvatskom, po modelu oko kojega se sada spore Ljubljana i Zagreb.

“Ne postoje kopirana rješenja. BiH nastoji kad god je to moguće izbjeći rješavanje spora arbitražom jer je to korak koji se poduziuma kad su iscrpljene sve druge mogućnosti”, kazao je u razgovoru Crnadak, upitan može li arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije biti uzor koji će slijediti i druge zemlje u regiji i što Hrvatska poručuje tim državama kad ne pristaje na implementaciju arbitraže.

“Kod Hrvatske i Slovenije se očito radi o dva viđenja arbitražnog spora, a BiH samo želi da one postignu izravan i konkretan dogovor na zadovoljstvo obiju država i šireg okruženja”, kazao je Crnadak u razgovoru koji je s njim vodila slovenska agencija na Bledu tijekom Bledskog strateškog foruma, na kojemu je Slovenija poduzela opsežnu diplomatsku ofenzivu u kojoj je međunarodne sudionike pokušala uvjeriti da je arbitraža najbolji model rješavanja sporova u regiji koja bi mogla biti destabilizirana ako se sporovi budu rješavali bilateralno.

Što se tiče nastupa bošnjačkih stranaka u BiH koje uvjetuju gradnju Pelješkog mosta međudržavnim ugovorom o granici i izlazom BiH na otvoreno more, Crnadak je to stavio u kontekst političkih predizbornih pozicioniranja. Dodao je da se rješenje arbitara o granici Hrvatske i Slovenije ne može kopirati.

U razgraničenju među državama po njegovim riječima postoje jasna međunarodna načela, a jedino u tom smislu oko čega u BIH stvarno postoji suglasnost jest da se “do rješenja dođe dogovorom i da ono ne ugrozi dobre odnose s Republikom Hrvatskom”.

Komentiraj