hina

BiH: Burna reagiranja zbog ugovora o Pelješkom mostu

Oporbene stranke u Bosni i Hercegovini optužile su vladajuće strukture u toj zemlji, a posebice dužnosnike iz Stranke demokratske akcije (SDA) zbog izostanka reagiranja na potpisivanje ugovora o početku gradnje Pelješkog mosta te su zatražili intervenciju kod Europske komisije kako bi se zaustavila provedba tog projekta kojega smatraju štetnim po interese BiH, javlja HRT.

Očigledno je da se radi o povredi suvereniteta BiH koja se ne može i ne smije tolerirati, stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz središnjice SDP-a BiH u Sarajevu. Iz ove su stranke pozvali predsjedatelja Predsjedništva BiH i čelnika SDA Bakira Izetbegovića te predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića da javnosti kažu što kane poduzeti “protiv jednostranih poteza vlasti Hrvatske kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi”.

U SDP-u drže kako u Hrvatskoj nema nikakve spremnosti za dogovor o ovom pitanju koje opterećuje odnose dvije zemlje pa se tako sada moraju ponašati i u BiH.

Pelješki je most očigledno postao još jednom temom u odavno započetoj predizbornoj kampanji u BiH pa su se tako odmah oglasili i iz Demokratske fronte (DF) na čijem je čelu Željko Komšić. Potpredsjednik te stranke Damir Bećirović nazvao je to “nezakonitim činom i uzurpacijom” dijela teritorija BiH odnosno o njezina mora.

“Raznim manipulacijama činovnika HDZ u obje države došlo se do ovoga”, kazao je Bećirović za televiziju N1 pozvavši državni vrh da odmah regaira i za početak pošalje prosvjednu notu Hrvatskoj.

Unutar BiH zapravo nema suglasnosti o odnosu prema projektu Pelješkog mosta no bošnjačka strana inzistira na tome kako je prije gradnje moralo biti riješeno pitanje razgraničenja na moru odnosno u Neumskom zaljevu.

Komentiraj