BiH: Bivši glavni tužitelj žali se na ‘inkvizicijski postupak’

FaH

Bivši glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović, koji je s te dužnosti suspendiran u rujnu 2016., potužio se u ponedjeljak kako je nakon smjene izvrgnut “inkvizicijskom postupku” te je za urotu protiv njega optužio aktualnog ministra sigurnosti BiH Gorana Mektića najavivši kako će ga zbog toga tužiti.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) donijelo je odluku o Salihovićevoj suspenziji zbog sumnje da je zlorabio položaj i ovlasti utječući na tijek nekih važnih istraga, pokušavajući ih usporiti ili potpuno blokirati te je protiv njega otvorilo stegovni postupak koji je u tijeku.

Uoči novog ročišta u tom slučaju Salihović je novinarima u Sarajevu kazao kako su mu uskraćena sva ljudska prava, dok se proces protiv njega “razvlači” mjesecima.

“Dajte mi otkaz, stotinu godina zatvora, ali ovako ne može. Pet mjeseci ovo traje i ja nemam nikakvo pravo, ni tužbu nisam dobio”, kazao je Salihović, protiv kojega je nakon što je suspendiran otvorena i posebna istraga u tužiteljstvu u kojemu je do jeseni prošle godine bio čelni čovjek.

Prije nego što je suspendiran Salihović je bio metom oštrih kritika upravo ministra sigurnosti BiH Mektića, koji ga je javno prozivao zbog činjenice da nisu podignute optužbe u važnim slučajevima povezanim s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Riječ je o propasti “Bobar banke” koja je bankrotirala zbog plasiranja kredita pod utjecajima krugova bliskih Dodiku, koji se se pokazali nenaplativima, kao i o sumnjivom kreditu “Pavlović banke”, koji je Dodiku poslužio kao pokriće za kupnju vile u Beogradu vrijedne 750 tisuća eura.

Ta je istraga pokrenuta zbog sumnje da je kredit bio fiktivan i odobren retroaktivno, nakon što je Dodik vilu kupio gotovim novcem čije podrijetlo nije mogao dokazati.

Nakon što je Salihović suspendiran, Tužiteljstvo BiH u veljači je podignulo optužnicu u slučaju “Bobar banke” protiv šesnaest osoba, koje tereti za pronevjeru oko 62 milijuna eura, no optužnice još nema u slučaju “Pavlović banke”.

Vlasnik te banke Slobodan Pavlović privođen je u prošle godine i bio pritvoren mjesec dana, a nakon toga mu je izrečena mjera zabrane napuštanja teritorija BiH, jer je procijenjeno kako postoji opasnost njegova bijega s obzirom da ima i državljanstvo SAD.

Njegov odvjetnik Miodrag Stojanović, u izjavi koju je u ponedjeljak prenijelo sarajevsko “Oslobođenje”, potvrdio je kako se u istragu u međuvremenu uključio i američki Savezni istražni ured (FBI).

“Istraga u SAD provedena je po zamolbi Tužiteljstva BiH, a uključivala je poslovanje Slobodanove tvrtke u Americi”, kazao je odvjetnik Stojanović.

U tajno snimanim telefonskim razgovorima policijske istrage u BiH, čija je meta prije suspenzije bio Salihović, otkrilo se kao se s njim sastajao novinar Mato Đaković, koji je onda Dodiku prenosio informacije o tijeku ovih istraga.

Salihović i Đaković su iz Tuzle, a taj je novinar prije godinu dana dobio posao na Televiziji RS, koja je pod izravnom Dodikovom kontrolom.

Nakon što su u medijima objavljeni transkripti prisluškivanih razgovora, Salihović je međutim tvrdio kako Đakoviću nikada nije odao nikakve informacije o istragama.

Sada ističe kako je u pozadini svega ministar sigurnosti Mektić te kako će ga “sigurno tužiti za klevetu”.

Mektić bivšem glavnom tužitelju nije ostao dužan i odmah mu je uzvratio konstatacijom kako je Salihović “nečasna osoba”, koja je samo greškom mogla dospjeti na dužnost glavnog tužitelja.

“Samo mogu kazati da je u Tužiteljstvo BiH uvukao kriminal i korupciju”, kazao je Mektić za portal Klix podsjećajući kako je Salihović istodobno pod istragom državnog tužiteljstva i ona se, kako je istaknuo, svakoga dana sve više proširuje.

 

Komentiraj