BiH bi suđenje Jeliću ustupila Hrvatskoj, odgovora još nema

Bosna i Hercegovina spremna je prepustiti Hrvatskoj suđenje umirovljenom generalu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatanu Miji Jeliću, ali Hrvatska još nije odgovorila na prijedlog BiH, objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN).

“Sud BiH kazao je BIRN-u kako je prihvatio prijedlog državnog tužitelja BiH da se suđenje za ratne zločine Zlatanu Miji Jeliću prebaci u Hrvatsku, jer ondje živi i nedostupan je pravosuđu BiH”, objavio je BIRN.

Sud BiH još je u siječnju “nadležnom pravosudnom tijelu u Hrvatskoj” poslao zahtjev da preuzme procesuiranje Jelića, na temelju sporazuma o pravosudnoj suradnji dvije zemlje, “ali odgovor još nije dobio”.

BIRN navodi kako im je sa Suda BiH rečeno kako “Hrvatska ne priznaje zločine protiv čovječnosti, pa optužnice šalje natrag u fazu istrage. “Zbog toga procedura traje duže, pa još uvijek nismo dobili povratnu informaciju”, kazali su BIRN-u iz Suda BiH.

Vlada Zorana Milanovića usvojila je 2015. zaključak da neće prihvaćati optužnice protiv zapovjednika HVO-a iz BiH koje pravosuđe ocijeni “političkima”.

Zlatan Mijo Jelić u BiH je optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Mostara.

Tereti ga se da je kao zapovjednik Prve djelatne bojne Vojne policije HVO te zapovjednik Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednik odbrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve postrojbe na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i provedbi širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Optužnica navodi Jelićevu odgovornost za etničko čišćenje, protuapravno lišavanje slobode muškaraca i njihovo zatvaranje u zatvore i logore, izvođenje muškaraca na prinudne radove na crti bojišnice i u živi štit, te prisilni progon žena, djece i starih na teritorij pod kontrolom Armije BiH u razdoblju od svibnja 1993. do početka ožujka 1994.

U tom kontekstu, Zlatana Miju Jelića izrijekom spominje presuda Haškog suda šestorici političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne.

Jelić je sudski proces u BiH izbjegao tako što je iskoristio blagodat dvojnog državljanstva i 2012. se preselio u Hrvatsku, koja ne izručuje svoje državljane drugim zemljama. Iz Zagreba je 2017. poručio kako je spreman suočiti se sa suđenjem u Hrvatskoj.

“Ako optužnica bude potvrđena, spreman sam se pojaviti pred hrvatskim pravosuđem, bez obzira što mi se optužnicom niti jedan zločin osobno ne stavlja na teret”, izjavio je na Hrvatskoj televiziji.

BIRN navodi kako je njegov slučaj “jedan od desetaka” u kojima vlasti BiH zahtijevaju procesuiranje osumnjičenih ili optuženih za ratne zločine u BiH, koji su od progona u BiH pobjegli u Srbiju ili Hrvatsku.

Komentiraj