FaH

BiH: 70 osoba pod istragom zbog terorizma

Sigurnosne agencije i pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini trenutačno provode istrage nad sedamdeset osoba koje se sumnjiče za povezanost s islamskim terorizmom, potvrđeno je u utorak u Sarajevu nakon sastanka posebne operativne skupine čija je zadaća borba protiv terorizma.

Operativnu skupinu čine predstavnici državnih pravosudnih tijela, policijskih službi i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), a nakon njihova sastanka iza zatvorenih vrata medijima je dostavljeno priopćenje u kojemu je navedeno kako su razmijenjene informacije o trideset i tri istrage koje su u tijeku, a odnose se na sedamdeset osoba osumnjičenih za organiziranje terorističkih skupina, javno poticanje na terorizam, novačenje radi terorizma te protuzakonito pridruživanje inozemnim paravojnim ili parapolicijskim postrojbama.

Navodi se također kako je do sada na temelju provedenih istraga podignuto dvadeset optužnica za terorizam, a iz Tužiteljstva BiH je najavljeno kako se idućih dana može očekivati objavljivanje još dvije takve optužnice.

Operativna skupina raspolaže informacijama kako se do sada 120 državljana BiH borilo na ratištima u Siriji i Iraku. Dio njih je poginuo, a nekoliko desetaka ih se vratilo u BiH i sada su pod istragom ili su već optuženi zbog terorizma.

Kao zabrinjavajući istaknut je podatak po kojemu je većina takvih osoba koje su se borile na strani islamističkih terorista vrlo mlada, odnosno kako su rođeni nakon 1990. godine.

Proteklih mjeseci podaci koje prikupljaju sigurnosne službe u BiH govore kako se smanjuje broj onih koji planiraju odlazak ili odlaze na sirijsko i iračko ratište. Ta se činjenica pripisuje sve težim uvjetima boravka u Siriji i Iraku i sve većoj životnoj opasnosti koja tamo prijeti.

Komentiraj