BiH: 21 preminuli, 1903 novozaražena, bolnice jedva odolijevaju

Najviše zaraženih i umrlih od koronavirusa u jednom danu u BiH: 21 je osoba preminula, a 1903 su potvrđena slučaja zaraze od 4.367 testiranih uzoraka, objavili su mediji u susjednoj zemlji.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.896 uzoraka, od kojih je 1.219 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim županijama. Umrlo je dvanaest ljudi, od dosad ukupno 756 umrlih u Federaciji BiH. Dvostruko je više umrlih muškaraca: 503, a 253 žene.

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 649 novozaraženih, najviše od početka pandemije. Testirano je 1317 ljudi.

Umrlo je devet smrtnih slučajeva, od kojih pet iz Bosanske Gradiške. Dosad je u RS umrlo četiristo ljudi.

Bolnice u BiH jedva odolijevaju navali novooboljelih jer imaju ograničene smještajne kapacitete za tretman zaraženih koronavirusom a sve veći broj medicinskih djelatnika je u izolaciji zbog zaraze.

Ravnatelj bolnice “Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj Velimir Valjan u četvrtak je izjavio kako se bore s ogromnim poteškoćama pa je dio njihovih pacijenata morala preuzeti bolnica u susjednom Travniku. “Od 220 testiranh djelatnika pozitivno je njih 70. Nezgodno je što su pojedini odjeli u cijelosti izbačeni iz pogona, posebno interni odjel koji trenutno ne funkcionira”, rekao je Valjan.

Komentiraj