Biden Vučiću: “Priznajte Kosovo”

Predsjednik SAD-a Joe Biden pisao je Aleksandru Vučiću u povodu Dana državnosti Srbije, 15. veljače, pozivajući srbijanskog predsjednika na normalizaciju odnosa s Кosovom, prenijela je Al Jazeera Balkans.

“Imajući u vidu 140 godina partnerstva naših zemalja, SAD ostaje trajno posvećen unapređenju ekonomske suradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti. Ostajemo nepokolebljivi u potpori cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i potičemo vas da i dalje poduzimate teške korake prema postizanju tog cilja, uključujući uvođenje nužnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”, naveo je Biden u pismu.

Aleksandar Vučić je izjavio da će cjelokupna američka vanjska politka ići u smjeru međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

“Što se tiče međusobnog priznanja, to ne stoji ni u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, ni EU-a, ni u jednoj rezoluciji. Mi razumijemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se ta sintagma i termin nametnu kao nešto što smo trebali prihvatiti kao konačno rješenje u Washingtonu i već sam im jednom u lice rekao u Bijeloj kući što mislim o tome i moj odgovor neće biti drugačiji”, rekao je Aleksandar Vučić.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. veljače 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Od tada Srbija pokušava zaustaviti prijem Kosova u važne svjetske organizacije.

Komentiraj