Biden vratio SAD u WHO i Pariški sporazum o klimi te propisao nošenje maski

Prvog punog radnog dana u Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je pokrenuo inicijative za borbu protiv koronavirusa, što je njegov glavni prioritet dok pokušava okrenuti stranicu nakon svog prethodnika Donalda Trumpa.

Bidenova vlada planira koordinirani federalni odgovor na koronavirus kojemu je cilj vraćanje povjerenja u vlasti, raširenije cijepljenje i testiranje, otvaranje škola i borba protiv nejednakosti nastalih zbog pandemije.

„Možemo pobijediti covid-19 i to ćemo učiniti. Amerika zaslužuje odgovor na pandemiju koji je vođen znanošću, podacima i javnim zdravstvom, a ne politikom“, priopćila je Bijela kuća o nacionalnoj strategiji nove vlade protiv virusa.

Biden će kasnije u četvrtak potpisati niz izvršnih uredbi vezanih uz pandemiju, poput obaveznog nošenja maski u zračnim lukama i u javnom prometu. Održat će i obraćanje na temu covida-19.

Taj je virus u SAD-u dosad zarazio 24 milijuna ljudi, ubivši ih više od 405 tisuća, najviše na svijetu. Trump je često umanjivao ozbiljnost pandemije, a demokratski predsjednik je borbu protiv nje odredio kao svoj glavni prioritet, uz oživljavanje gospodarstva i dokidanje rasne nejednakosti.

Biden je u srijedu, nekoliko sati nakon stupanja na vlast, potpisao 15 izvršnih uredbi, a velik dio njih ukinuo je odluke predsjednika Trumpa.

Među odlukama je ona o obaveznom nošenju maski na teritoriju federalnih institucija i povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). Novi predsjednik vraća Ameriku i u Pariški klimatski sporazum i ukinuo je zabranu putovanja iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja.

U sklopu deset novih uredbi Biden će ubrzati testiranje, baviti se nestašicama potrepština, uspostaviti protokole za međunarodne putnike te usmjeriti resurse za teško pogođene manjinske zajednice.

Obećao je i da će u prvih 100 dana mandata cijepiti 100 milijuna Amerikanaca, proširivši program cijepljenja na učitelje i zaposlenike trgovina.

U četvrtak će direktivom iskazati namjeru SAD-a da se pridruži inicijativi COVAX kojoj je cilj slanje cjepiva u siromašnije države, rekao je WHO-u Bidenov glavni medicinski savjetnik Anthony Fauci koji će se kasnije u četvrtak obratiti novinarima u Bijeloj kući.

Bidenova vlada najavljuje da će u idućih deset dana donijeti dodatne uredbe o zdravstvu, gospodarstvu, imigraciji i klimatskim promjenama.

Komentiraj