Biden usred Beograda zamijenio Srbiju i Hrvatsku

Ja i predsjednik Obama poštujemo liderstvo koje ste iskazali u nekim vrlo izazovnim trenucima, gospodine premijeru, i vašu pozitivnu viziju budućnosti Hrvatske“, izjavio je u utorak, 16. kolovoza, pred novinarima američki potpredsjednik Joe Biden i značajno pogledao svog domaćina – predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Možda se Biden u prethodnom razgovoru s Vučićem zaista upoznao s „pozitivnom vizijom budućnosti Hrvatske“ srpskog premijera, unatoč sve zategnutijim odnosima na relaciji Beograd – Zagreb.

Ili je samo izgubio koncentraciju te, iako se nalazio u Beogradu, „pobrkao“ Srbiju i Hrvatsku. Što bi se moglo opravdati činjenicom da je Biden manje od 24 sata prije dolaska u Beograd sudjelovao u Pennsylvaniji na predizbornom skupu kandidatkinje Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton. Bilo kako bilo, Biden se, nastavljajući s obraćanjem Vučiću, pokušao iz neočekivane situacije „izvući“ izjavom: „U protekle tri decenije vidio sam Hrvatsku i ostale vaše susjede – Kosovo, Crnu Goru, sve u susjedstvu – kao važan dio onoga što je potrebno za Europu koja je cjelovita, slobodna i prvi put ujedinjena. Srbija je ključni dio toga.“ Biden je pred novinarima uputio sućut obiteljima čiji su članovi poginuli u zračnim udarima NATO-a 1999. godine, poručio da je napredak Beograda u interesu SAD-a i izrazio uvjerenje da Srbija može biti jak i uspješan dio euroatlantske zajednice.

Poslije nekoliko sati provedenih u Beogradu, Biden je otputovao na Kosovo.

U povodu Bidenova boravka u Beogradu, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj organizirao je prosvjed čiji su sudionici nosili majice s likom kandidata Republikanske stranke za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Šešelj je izjavio da je Biden „zlikovac“ koji je Srbe nazivao „nepismenim degenericima“ i „agresorima“ te da je „svojim prisustvom opoganio svetu srpsku zemlju“.

Prema Šešeljevim riječima, SAD ima perspektivu u Trumpu, s obzirom na to da je iskren, častan, donosi mir čovječanstvu i vraća ponos Americi. Šešelj je pozvao “braću Srbe” u SAD-u da glasaju za Trumpa.

Komentiraj