Biden u UN-u obećao ‘doba nemilosrdne demokracije’: “Svijet se suočava s odlučujućim desetljećem”

Američki predsjednik Joe Biden branio je kaotično američko povlačenje iz Afganistana u govoru u UN-u u utorak, obrazlažući kako je nužno da se fokus američke politike okrene s antidemokratskih sustava i usredotoči na globalne izazove; pandemiju covida-19 i klimatske promjene.

“Završili smo dvadeset godina sukoba u Afganistanu i doba nemilosrdnog rata, otvaramo novo doba nemilosrdne diplomacije”, rekao je Biden nastupivši prvi put kao predsjednik na Općoj skupštini UN-a.

Suočavajući se s kritikama zbog povlačenja iz Afganistana, Biden je obećao braniti američke nacionalne interese, no rekao da “misija mora biti jasna i ostvariva”, a da se američka vojska “ne smije koristiti kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svijetu”.

Biden se nada da će iznijeti uvjerljiv dokaz da Sjedinjene Države ostaju pouzdan saveznik svojim partnerima širom svijeta nakon godina politike “America First” koju je vodio njegov republikanski prethodnik Donald Trump.

Biden je rekao da se svijet suočava s odlučujućim desetljećem i da će rješavanje različitih izazova “ovisiti o našoj sposobnosti da prepoznamo da smo dio zajedničkog čovječanstva”.

Rekao je da “umjesto da se i dalje borimo u ratovima iz prošlosti, uprimo pogled” u izazove poput globalne pandemije, rješavanja klimatskih promjena, kibernetičkih prijetnji i upravljanja promjenom “globalne dinamike moći”.

SAD će pokušati udvostručiti pomoć za zemlje u razvoju

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak pred Općom skupštinom UN-a da će nastojati s Kongresom dogovoriti udvostručenje svote koju će Sjedinjene Države uplatiti u fond za klimu čime bi se do 2024. doprinos povećao na 11,4 milijardi godišnje.

Dvostruko veća američka uplata u fond za klimu trebala bi pomoći postizanju globalnog cilja na koji su se države obvezale prije deset godina o uplati svake godine 100 milijarda dolara u fond za klimu iz kojeg bi se financirala prilagodba ranjivih država.

“U travnju sam najavio da će Sjedinjene Države udvostručiti međunarodno financiranje za zemlje u razvoju kako bi se nosile s klimatskom krizom”, rekao je Biden u govoru na godišnjoj Općoj skupštini UN-a.

“Danas ponosno mogu najaviti da ćemo raditi s Kongresom na tome da tu brojku ponovno udvostručimo (…) kako bismo Sjedinjene Države učinili liderom u javnom financiranju napora za borbu protiv klimatskih promjena”, rekao je Biden obraćajući se svjetskim čelnicima.

Američki predsjednik tu je objavu izrekao ni šest tjedana do UN-ova samita o klimi (COP26) koji će početi krajem listopada u škotskome gradu Glasgowu.

Domaćin tog samita bit će britanski premijer Boris Johnson koji je dan ranije, u govoru na okruglom stolu o klimi u sklopu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine, pozvao čelnike vodećih gospodarstava da ispune obećanje o uplati 100 milijarda dolara na godinu u fond za klimu i upozorio da “suviše velik broj velikih gospodarstava odugovlači”.

Johnson je izrazio nadu da će SAD ispuniti obećanje i uplatiti svoj dio novca kazavši da bi SAD time “poslao jako snažnu poruku svijetu”.

Izvješće koje je u petak objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj pokazuje da bogate zemlje neće ispuniti cilj o uplati 100 milijarda dolara u fond za klimu za prošlu godinu.

Taj fond trebao bi pomoći zemljama u razvoju da se prilagode klimatskim promjenama.

Nedavno objavljena izvješća pokazuju da vodeća gospodarstva nisu na tragu prikupljanja obećanog novca, ali niti ispunjenja zadanih ciljeva o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Komentiraj