Američki potpredsjednik na odlasku Joe Biden doputovao je u ponedjeljak u Kijev u svoj posljednji službeni posjet Ukrajini kako bi potvrdio potporu Sjedinjenih Država toj zemlji, nekoliko dana prije inauguracije Donalda Trumpa koji najavljuje zatopljenje veza s Rusijom.

Joe Biden se tijekom tog jednodnevnog posjeta sastao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i s premijerom Volodimirom Grojsmanom.

“Htio sam doći ovamo posljednji put kao potpredsjednik kako bih istaknuo koliki je napredak ostvario ukrajinski narod”, rekao je Biden na tiskovnoj konferenciji u društvu s predsjednikom Porošenkom.

“Amerikance i Ukrajince vežu čvrste veze”, rekao je.

“Ukrajina, kao i sve europske zemlje, ima pravo odrediti svoj vlastiti put. Rusija, čini se, niječe taj izbor”, dodao je potpredsjednik, pozivajući međunarodnu zajednicu da “bude jedinstvena pred ruskom agresijom”.

“Da, sadašnja agresivnost Rusije je najveća prijetnja, kako za SAD, tako i za Ukrajinu”, istaknuo je Porošenko koji je zatim zahvalio “dobrom prijatelju” Joeu Bidenu na njegovoj potpori.

U ponedjeljak prijepodne američki potpredsjednik iz Ukrajine odlazi u Davos, u Švicarskoj, gdje u utorak počinje Svjetski gospodarski forum (WEF).

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump koji 20. siječnja službeno preuzima dužnost, u više je navrata najavljivao približavanje Rusiji, što je zabrinulo Kijev koji optužuje Moskvu da pomaže proruske separatiste na istoku Ukrajine, što Moskva niječe.

Komentiraj