BIDEN: “Trumpova zdravstvena politika je okrutna”

Demokratski predsjednik kandidat Joe Biden u četvrtak je osudio predsjednika Donalda Trumpa zbog nastojanja na ukidanju Obamacarea, optuživši republikance da ugrožavaju dostupnost zdravstvene zaštite za milijune Amerikanaca usred pandemije.

U govoru u ključnoj državi Pennsylvaniji Biden je kritizirao Trumpovu administraciju zbog najavljenog podnošenja zahtjeva Vrhovnom sudu da se zakon o zdravstvenom osiguranju, poznat kao Obamacare, proglasi ilegalnim.

Taj je zakon jedno od glavnih postignuća iz vremena kad je Biden bio Obamin potpredsjednik.

“To je okrutno, bešćutno i bezosjećajno”, kazao je Biden i dodao da bi ukidanje tog zakona prisililo obitelji da “žive svoje živote uhvaćeni između Trumpova dva postignuća: neuspjeha da zaštiti Amerikance od koronavirusa i bezosjećajnog križarskog rata za ukidanje zdravstvene zaštite”.

Biden, koji je od ožujka većinu vremena proveo u svom domu u Delawareu zbog pandemije koronavirusa, nastavlja polako sa svojim aktivnostima u kampanji.

Trump, s kojim će se Biden suočiti na izborima 3. studenog, putovao je u četvrtak u Wisconsin, još jednu državu s promjenjivom biračkom podrškom (swing state), a očekuje se da će govoriti o reformi policije i proizvodnji.

Nedavne ankete pokazuju da Trump zaostaje za Bidenom u obje države, a u srijedu je broj novozaraženih širom zemlje bio blizu rekordnog.

Predsjednik kaže da je njegova odluka o ograničenju putovanja i poticanju socijalnog distanciranja pomogla suzbijanju koronavirusa, no SAD ima najviše slučajeva zaraze koronavirusom i najviše smrtnih slučajeva na svijetu.

Trump kritizira troškove Obamacarea te od kampanje 2016. obećava da će ga ukinuti.

“Predsjednik će uvijek podržavati osiguranje za osobe s postojećim zdravstvenim tegobama”, kazao je glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh.

Obamacare je zakonski onemogućio osiguravajućim kućama da odbiju zdravstveno osigurati osobe zbog povijesti bolesti.

Demokrati obećavaju da će očuvati Obamacare.

Komentiraj