Biden: “Sramotno je što Trump radi”

Predsjednik Donald Trump pokušava ukrasti slobodne i poštene izbore koje je od izabranog predsjednika Joea Bidena izgubio s velikom razlikom urušavajući najtemeljnije načelo američke demokracije: pokušava izbaciti stotine tisuća glasova, tvrdi CNN u dugoj i uznemirujućoj analizi Trumpovih pokušaja da ospori izborne rezultate, koji su danas dosegnuli vrhunac “nesuvislom” konferencijom za novinare njegova odvjetnika Rudija Giulianija.

“Trumpova posljednja eskalacija pokušaja da preokrene rezultat izbora doživjela je niz protuudara na sudovima”, kao što je potvrda Bidenove pobjede u “ključnoj neodlučnoj državi” Georgiji, tvrdi CNN.

Giuliani je danas održao “nesuvislu” konferenciju za novinare, na kojoj je “bez temelja” tvrdio da su mnogi demokratski glasovi, uglavnom crnački, ilegalni, i da je zato Trump pobijedio na izborima. CNN kaže kako “Gulianijev tim iznosi apsurdne tvdnje o masovnoj, centraliziranoj zavjeri Demokrata koja uključuje Huga Chaveza, Kubu, Kinu, Zakladu Clinton i Georgea Sorosa”.

Američki stručnjak za kibernetički kriminal Chris Krebs, kojega je Trump ovog tjedna otpustio jer je ustvrdio da su izbori bili najsigurniji u povijesti, na Twitteru je objavio “uznemirujuće upozorenje” o toj Giulianijevoj konferenciji za novinare. “Bilo je to najopasnijih sat i 45 minuta televizijskog prijenosa u američkoj povijesti. I vjerojatno najluđih. Ako ne znate o čemu govorim, sretni ste”, objavio je Krebs.

“Mnogi Trumpovi i Giulianijevi pokušaji čine se toliko očajnički i čudni da ih je teško shvatiti ozbiljno. Ali ustavni stručnjaci upozoravaju da Predsjednik već čini nepopravljivu štetu”, ocjenjuje CNN i navodi republikanskog izbornog pravnika Benjamina Ginsberga. “Problem je u tome što on govori kao predsjednik Sjedinjenih Država. To je opći, potpuno neosnovan napad na temelje ove zemlje – naše izbore”.

Šokiran je i sam Joe Biden. Trump šalje “nevjerojatno štetne poruke”. “To je još jedan incident u kojemu će ostati zapamćen kao jedan od najneodgovornijih predsjednika u američkoj povijesti. Naprosto je sramotno što radi”, kazao je Biden.

CNN ocjenjuje da će Trumpove rabote “razliti politički otrov koji će ostati dugo nakon što napusti Bijelu kuću”. Jedno je istraživanje ovog tjedna pokazalo da čak 70 posto Republikanaca vjeruje da je Biden pobijedio zato što je varao, premda o prevari nema dokaza .

Republikanac Mitt Romney, nekadašnji Trumpov podržavatelj, ocijenio je kako Trump, kada nije uspio dokazati izbornu prijevaru, sada pritisak prenosti na “državne i lokalne dužnosnike” u svom pokušaju da preokrene volju birača i promijeni rezultat izbora”.

“Teško je zamisliti goru, više nedemokratsku akciju američkog predsjednika”, objavio je Romney na Twitteru, prenosi CNN.

Komentiraj