BIDEN SLIJEDI EUROPU: Do 2035. odustajanje od fosilnih goriva, do 2050. prekid štetnih emisija

Znanost kaže da nema vremena za čekanje kada je riječ o klimatskim promjenama. Joe Biden pokrenut će početna ulaganja od dvije milijarde u prvom mandatu, da SAD postavi na nepovratni put ambicioznog klimatskog progresa koji zahtijeva znanost, stoji u planu zelene obnove demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, koji do 2035. u SAD-u planira odustajanje od fosilnih goriva, a do 2050. ukidanje emisija štetnih plinova.

Biden je u utorak predstavio plan obnove gospodarstva koji se uvelike oslanja na obnovu američkog vodstva u svjetskoj borbi protiv globalnog zagrijavanja, u širenju zelene energije i ubrzanom odbacivanju Trumpovog zanemarivanja napora oko zaštite klime. U govoru u Wilmingtonu, u državi Delaware, Biden je pozvao na “program masovnog zelenog zapošljavanja i okolišne pravednosti” kojim će u njegovom prvom mandatu biti uloženo dvije milijarde dolara samo u obnovljivu energetsku infrastrukturu.

“Klimatske promjene su izazov koji će definirati budućnost Amerike. Suočavanje s njim životna je prilika da udahnemo novi život u naše gospodarstvo, osnažimo globalno vodstvo i zaštitimo planetu. Nećemo grickati po rubovima – učinit ćemo povijesna ulaganja kojima ćemo iskoristiti taj povijesni trenutak”, kazao je Biden.

No gledan iz Europe, plan nije nov; štoviše, po ciljevima, on je manje ambiciozna kopija europskih klimatskih ciljeva: do 2035. Biden želi da SAD napuste iskorištavanje fosilnih goriva za proizvodnju energije, a do 2050. želi da SAD prestanu emitirati štetne plinove u atmosferu. To bi Biden postigao gradnjom sustava brze željeznice, masovnim uvođenjem električnih automobila te gradnjom solarne i vjetroenergetske infrastrukture, kao i ostalih obnovljivih energetskih tehnologija.

Promatrači ocjenjuju kako je “plan upadljivo agresivniji od ideja koje je Biden iznosio u predizborima”, što tumače njegovim zaokretom prema zelenome, u kojemu je “prigrlio prijedloge progresivnijih rivala kako bi ujedinio stranku uoči izbora”. “Kandidati obično ublažavaju svoje stavove kako se izbori bliže. Što se klime tiče, Biden ide suprotnim smjerom”, ocjenjuju analitičari. “Usporedi li se s Bidenovim ranijim prijedlozima, sadašnji bi potrošio više, sve to učinio brže i uložio više u deprivilegirane zajednice”.

Biden kani i onemogućiti da neki budući predsjednik zaustavi njegove planove onako kako je Trump zaustavio i odbacio klimatske planove Baracka Obame. “Zaključat ćemo napredak tako da nas nijedan budući predsjednik neće moći povući natrag”, obećao je.

Donald Trump, međutim, ne odustaje: tvrdi da će plan “potopiti ekonomiju” i uzrokovati gubitak milijuna radnih mjesta. “Danas je Joe Biden priznao da je ključ njegovog ekonomskog plana radikalno ljevičarski križarski rat protiv američke energije. On želi ubiti američku energiju. To neće ništa učiniti za okoliš, ali će obogaljiti američku ekonomiju”, komentirao je Trump Bidenove zelene najave.

Biden je postao osjetljiviji za okolišnu politiku jer želi osnažiti odnos s progresivnim dijelom Demokratske stranke u borbi protiv pandemije koja je milijune Amerikanaca ostavila bez posla. Njegov je prijedlog dio šireg ambicioznog plana, teškog sedamsto milijardi dolara, kojim obećava najveća javna ulaganja u američku infrastrukturu nakon Drugoga svjetskog rata.

Plan je, međutim, još uvijek nedorečen: nije jasno otkud će namaknuti novac, a ne spominje ni porez na fosilna goriva, koji mnogi ekološki ekonomisti navode kao ključan alat za usporavanje klimatskih promjena. Bidenov će plan trebati i parlamentarnu potvrdu, a promatrači tvrde da je neće biti lako dobiti, “čak i ako Demokrati povrate kontrolu nad Senatom”.

Usprkos tim preprekama, analitičari ocjenjuju kako “odvažnost Bidenovog plana odražava povećanu želju birača za obuzdavanjem globalnog zagrijavanja, dok znanstvenici upozoravaju kako vrijeme istječe, a Trumpova je administracija svojim odustajanjem izolirala Ameriku od globalnih napora”.

“Kada Donald Trump govori o klimatskim promjenama, jedina riječ koja mu pada na um jest ‘obmana’. Riječi na koje ja pomislim su – ‘radna mjesta'”, kazao je Joe Biden.

Komentiraj