Biden kuca na vrata Bijele kuće, Trump poručuje da nije gotovo

Amerikanci su u utorak, 3. studenog, izašli na birališta kako bi odlučili tko će biti sljedeći predsjednik, republikanac i još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump ili demokratski kandidat Joe Biden.

Izlaznost je najveća u povijesti, više od 150 milijuna Amerikanaca dalo je svoj glas. No, njih više od 100 milijuna glasalo je dopisno, pa se još uvijek čeka na prebrojavanje svih glasova. Zbopg male razlike u glasovima, u Georgiji će doći do ponovnog prebrojavanja glasova.

Tijek događaja u petak poslijepodne pratili smo OVDJE.

Biden je, prema podacima CNN-a od petka oko ponoći, u vodstvu u četiri ključne države – u Gerogiji vodi za 4164 glasa, u Pennsylvaniji za 14536 glasova, u Nevadi za 20137 glasova, a u Arizoni za 39400 glasova.

Biden je, nakon što je prešao u vodstvo u Gerogiji, državi u kojoj je posljednji demokrat slavio 1992 godine – Bill Clinton, u poslijepodnevnim satima u vodstvo prešao i u Pennsylvaniji, državi gdje je Trump od srijede imao vodstvo i od pola milijuna glasova.

U jednom od svojih tvitova u petak, Trump je napisao da ‘Philadelphia ima pokvarenu povijest izbornog integriteta’, osvrčući se na vodstvo Bidena u Pennsylvaniji. Potom je napisao i da je ‘Pennsylvania krenula nezakonitim putem’ te da se nadaju da će Vrhovni sud to ispraviti.

Republikanci iz Pennsylvanije zatražili su od Vrhovnog suda da se odvoje glasovi pristigli nakon izbornog dana. Riječ je o dvije do tri tisuće glasova koji, prema dužnosnicima iz Pennsylvanije, ne mogu odlučiti izbore. U Michiganu su, pak, zatražili saslušanje na kojem će od suda zatražiti da se pregledaju glasovi pristigli poštom.

Trump se u večernjim satima oglasio priopćenjem, u kojem navodi da su ‘od početka govorili da se moraju prebrojati svi legalni glasački listići i da se ne smiju brojati svi ilegalni, ali na svakom koraku smo nailazili na otpor Demokrata oko ovog osnovnog principa’ “Vjerujemo da Amerikanci zaslužuju punu transparentnost pri prebrojavanju svih glasova. Ovdje se radi o integritetu cijelog našeg izbornog postupka”, poručio je.

Na društvenim mrežama u petak se oglasila i Ivanka Trump, kćer i savjetnica Donalda Trumpa. “Svaki legalan glas treba brojati. Svaki nelegalan glas treba odbaciti. Ovo ne bi trebala biti kontroverzna izjava. I ovo nije pristrano. Slobodni i pravedni izbori temelj su naše demokracije”, napisala je.

Predsjednica američkog Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi u petak je rekla kako vjeruje da će njezin demokratski stranački kolega Joe Biden biti pobjednik predsjedničkih izbora. „Biden ima snažan mandat za vodstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Zastupnički dom“, rekla je Pelosi, nazvavši Bidena „izabranim predsjednikom“.

Također, američki mediji pišu o sve većem osipanju Trumpovih savjetnika, koji, čini se, napuštaju brod koji tone. Također, mediji nagađaju tko će biti osoba koja će Trumpa uvjeriti da je zaista izgubio izbore. Najglasnije spominju Ivanku Trump i njenog supruga Jareda Kuchnera.

Komentiraj