Biden i Suga traže “potpunu denuklearizaciju” Korejskog poluotoka

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Yoshihide Suga opetovali su u srijedu u telefonskom razgovoru zajednički zahtjev za “potpunu denuklearizaciju” Korejskog poluotoka, priopćila je Bijela kuća.

Biden je u tom razgovoru podsjetio na “trajnu obvezu” Sjedinjenih Država da štite japanskog partnera na temelju vojnog saveza dviju zemalja, dodaje se u priopćenju američke vlade.

Novi američki predsjednik je rekao da američka strateška pomoć Japanu uključuje snage za “prošireno odvraćanje”. Ta pomoć vrijedi za nenastanjeno otočje Senkaku koje Kinezi zovu Diaoyu i na koje Peking polaže pravo, opetovao je stanar Bijele kuće.

Suga koji je u rujnu izabran za predsjednika japanske vlade, rekao je da nastavlja politiku svog prethodnika Shinza Abea koji je bio u dobrim odnosima s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Biden se nakon izborne pobjede u studenom obvezao pak da će poštovati ugovore o međusobnoj obrani s azijskim saveznicima SAD-a i obnoviti veze koje su se s nekim zemljama zategnule za mandata Donalda Trumpa.

Veze Seula i Washingtona, drugih dviju prijestolnica koje su u vojnom savezu, bile su burne ovih godina, pošto je Trump optužio Južnu Koreju da ne pridonosi dovoljno za stacioniranje američkih vojnika na njezinu tlu i zatražio milijarde dolara.

Što se tiče veza s Pjongjangom, stručnjaci očekuju da bi se s Joeom Bidenom stanje moglo vratiti u normalu, pošto su se za Trumpova mandata smjenjivale faze medenog mjeseca i krajnje napetosti s vođom Kim Jong-unom.

 

Komentiraj