HEP

BICIKLOM OKO SVIJETA Olimpijska putovanje HEP-ova biciklističkog veterana

Mladen Gaćeša zaposlenik je Hrvatske elektroprivrede, pogona ELTO, od 1987. godine, ali je zapravo u HEP-u i nekoliko godina duže, još od srednjoškolskih dana, kada je tamo dolazio na praktični dio nastave. Njegova velika ljubav je bicikl, odnosno putovanja biciklom. Biciklom s manjim prekidima putuje posljednjih 30 godina.

Nakon što je proputovao veći dio Europe, krenuo je u realizaciju projekata vezanih za Olimpijske igre. Za potrebe prvog putovanja osnovao je 2007. Biciklistički klub Pedalinac, s Markom Mitićem i Sašom Drachom, te se sljedeće godine uputio s Markom Mitićem na svoje najveće putovanje, 12000 km u 121 dan do olimpijskog Pekinga. Krenuli su prema istoku, preko Srbije, Rumunjske, Moldavije, Ukrajine, Rusije i Mongolije u Kinu. Pripreme za to putovanje trajale su dvije i pol godine.

Nakon tog putovanja bili su posebni gosti Hrvatske kuće u Pekingu, kamo ih je pozvao tadašnji predsjednik Stipe Mesić.

“Kasnije je to nekako išlo samo od sebe”, prisjeća se Gaćeša. “Četiri godine kasnije na OI u London poveo sam čak 17 Pedalinaca. Ta europska tura bila je posebno interesantna, s obzirom na to da je putovanje prethodilo skorom ulasku Hrvatske u EU. Slijedom toga isplanirali smo rutu koja prolazi kroz što veći broj država Europske unije. Točnije, kroz Mađarsku, Slovačku, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Francusku, Luksemburg, Belgiju te naposljetku Englesku. Projekt Biciklom na Olimpijske igre u London 2012. bio je lijepa promocija Republike Hrvatske uoči samog ulaska u EU, čemu nakon završenog puta svjedoči i poziv lorda Michaela Batesa cijeloj grupi Pedalinaca u Westminstersku palaču. Tijekom putovanja u London ugostila ih je britanska ambasada u Beču te stalno predstavništvo Hrvatske pri Vijeću Europe u Strasbourgu. Organiziran je doček i u gradskoj vijećnici, gdje ih je srdačno primila zamjenica gradonačelnika Strasbourga Newel Rafik-Elmrini, kao i članovi hrvatske misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu s veleposlanikom Vladimirom Drobnjakom.
Ponovo su bili gosti Hrvatske kuće u Londonu , gdje su u protokolu otvaranja dobili priliku tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću uručiti dres s tog putovanja.

Dvije godine kasnije s još dvojicom Pedalinaca, Markom Mitićem i Tomislavom Barbićem, Gaćeša je pedalirao na Zimske olimpijske igre, i to u ruski Soči.

“Zimsko putovanje bilo je nešto posebno, pogotovo kada se zna da smo putovali u Rusiju, a preko Krima prešli smo samo četiri tjedna prije rusko-ukrajinskog sukoba. To putovanje bilo je potpuno drugačije od dotadašnjih. Pedaliralo se zimi, a do 3000 kilometara udaljenog ruskog Sočija prošli smo kroz Srbiju, Rumunjsku, Moldaviju i Ukrajinu, kako bismo, kao i obično, stigli na odredište uoči samog svečanog otvorenja Igara.”

Posljednji veći projekt bio je prošle godine u svibnju, kada je Gaćeša predvodio grupu od deset Pedalinaca na putovanje do Bakua, glavnog grada Azerbajdžana gdje su bile Prve europske igre. Tada su im puno pomogli azerbajdžansko veleposlanstvo iz Zagreba te suradnja s njihovim predstavnicima tijekom cijelog putovanja kroz zemlje kroz koje su prolazili.

Ovoga puta krenuli su iz Dubrovnika, gdje ih je pred polazak ugostio biskup Mate Uzinić, a sam start sa Straduna označio je azerbajdžanski veleposlanik Kaimil Khasiyev.

Dio Pedalinaca će ovoga ljeta u Francusku. Nastup hrvatske reprezentacije inspirirao je Pedalince da prate nastupe Vatrenih. Tako će Pedalinci predvođeni Mladenom Gaćešom na biciklima juriti Francuskom od grada do grada u kojima će igrati naša reprezentacija.

Komentiraj