Biciklizam: Van Vleuten slavila misleći da je zlatna, Kiesenhofer šokirala pobjedom

Veliko iznenađenje i još veća sportska priča dogodili su se u ženskoj biciklističkoj cestovnoj utrci. Nakon teških 137 kilometara prva je u cilj ušla 30-godišnja Austrijanka Anna Kiesenhofer, kojoj je ovo bio olimpijski debi, ali što je još važnije – ona nije članica nijednog profesionalnog tima. Kiesenhofer, koja je diplomirala matematiku na University of Cambridge a biciklizmom se bavi amaterski, je do ovog zlata bez pomoći svog tima, vozeći potpuno sama. Ono što joj je u nedjelju na japanskoj vrućini vjerojatno pomoglo je činjenica da je nedavno radila na studiji koja se bavila utjecajem vrućine na ljudsko tijelo.

U grupi od pet biciklistica koje su se u ranoj fazi utrke odvojile naprijed bila je Kiesenhofer, a na 70 kilometara prije cilja ostale su samo tri – uz Austrijanku tu su bile još Poljakinja Anna Plichta i Izraelka Omer Shapira.

Kada su na 40 kilometara i 3.000 metara biciklistice iz druge skupine dostigle Plichtu i Shapiru, mislile su da se između njih vodi borba za medalje, međutim Kiesenhofer je u tom momentu imala pet (!) minuta prednosti. Naime, na Olimpijskim igrama biciklisti nemaju radio vezu, a na Austrijanku su konkurentice očito zaboravile, toliko da je Nizozemka Annemiek van Vleuten, drugoplasirana u poretku, u cilj ušla slaveći sa visoko podignutim rukama, misleći da je upravo osvojila olimpijsko zlato.

Međutim, Kiesenhofer je u cilj ušla 75 sekundi ranije i dok je Nizozemka slavila, Austrijanka je već davala pobjedničke izjave medijima. Inače, Van Vleuten je na Igrama u Riju sudjelovala u jednom užasnom padu iz kojega je izašla sa tri male frakture u donjem dijelu leđa i nesvjesticom. Iza Austrijanke i Nizozemke, treća je na cilj došla Talijanka Elisa Longo Borghini.

Ovo je za Austriju prvo zlato sa ljetnih Olimpijskih igara od Atene 2004. godine, i prvo zlato za Austriju u biciklizmu od Igara 1896. godine.

Komentiraj