Bi li Plenković odobrio Putinovo uhićenje da dođe u Hrvatsku? “Njegov dolazak nije realan”

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u petak je dao izjavu za medije iz Bruxellesa, nakon nakon dvodnevnog proljetnog sastanka na vrhu europskih čelnika. Glavne teme samita bile su daljnja potpora Ukrajini, naročito u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva posebice u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu te unutarnje tržište i pitanja energije i migracija.

Plenković je novinarima rekao da su još jednom pokazali privrženost i solidarnost Ukrajini u svim aspektima. “Razgovarali smo i o temama ekonomskog upravljanja, konkurentnosti i energetske situacije gdje sve ono što se protekle tri godine događa u kontekstu koronakrize, energetske krize, prehrambene krize, inflatornih pritisaka, u biti zahtijeva veću koordinaciju ekonomskih politika država članica”, istaknuo je.

Dodao je da se razgovaralo i o pitanju migracija. “To je tema koja jako opterećuje pojedine članice. EK će iz europskog proračuna pripremiti dodatna sredstva za države koje čuvaju vanjsku granicu Unije”, istaknuo je.

Na sastanku je bilo govora i o velikim bankama u Americi i Švicarskoj. “Možemo konstatirati da je Europska unija nakon velike financijske krize 2008. naučila lekcije, došlo je do reguliranja financijskog kapitalizma, u proteklih desetak i nešto godina napravili smo čitavu arhitekturu institucija koje su tu da bi kontrolirale bankarski sustav, radile na jačanju bankovne unije i omogućile sve mehanizme kontrole kako ne bi došlo do nove destabilizacije”, poručio je i ponovio da će ulazak u eurozonu pridonijeti našoj financijskog stabilnosti i gospodarskom rastu, prenosi N1.

Plenković je upitan bi li odobrio uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da dođe u Hrvatsku, na temelju naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda. “Njegov dolazak nije realan”, kratko je odgovorio.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner