BH GAS NAKON PISANJA NACIONALA ‘Ne protivimo se plinofikaciji Broda, ali sporazum s RH je nezakonit’

HINA / Tomislav PAVLEK

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić ustvrdio je u četvrtak kako se ova kompanija sa sjedištem u Sarajevu na protivi opskrbi plinom Rafinerije nafte u Brodu iz Hrvatske čime bi se zaustavilo onečišćenje Slavonskog Broda, te je opetovao tvrdnje da su potpisom sporazuma između resornog ministarstva RH i Plinacroa s vlastima u Republici Srpskoj prekršeni zakoni obje zemlje i ugrožena opskrba plinom Sarajeva i Zenice.

“Ako na ovaj način Republika Hrvatska priznaje Republiku Srpsku, onda nemam komentara. BH Gasu se potura da smo protiv plinofikacije Rafinerije Brod, ali nismo. Pouzdano znamo da se Republika Hrvatska ni u jednom trenutku nije obratila državnim tijelima BiH za potpisivanje ovakvog dokumenta“, rekao je Salkić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Nedavno su protokol o opskrbi plinom Rafinerije nafte Brod potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. Vrijednost je projekta čiji je cilj osigurati opskrbu plinom brodske rafinerije spajanjem na hrvatski plinovod i time smanjenje zagađenje zraka u općinama Brod u BiH i Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, oko tri milijuna eura, a rok za realizaciju oko godinu i pol. Ovaj memorandum realizirat će hrvatska kompanija Crodux i ruski Zarubežnjeft koji je i vlasnik rafinerije nafte. Taj sporazum izazvao je u BiH niz osuda.

Direktor BH Gasa koji plinom opskrbljuje dio entiteta Federacije BiH ocijenio je da se ovakvi ugovori potpisuju na razini država, ali da se Hrvatska nije obratila bosanskohercegovačkim vlastima.

“Krše se zakoni i BiH i Republike Hrvatske. Država će poduzeti određene korake. Ovo nema veze s politikom. Spašavajući Brod dovest ćete do gašenja Zenice i Sarajeva“, rekao je on. Pri tome je pojasnio kako će se BiH suočiti s time da neće moći dobivati plin preko RH, a iz Srbije je plinovod star više od 40 godina.

„Potencijalno 1,6 milijuna korisnika bi moglo ostati bez plina. Ne razumijemo što se time želi postići”, rekao je direktor BH Gasa.

Vlasti Republike Srpske ne dopuštaju Federaciji BiH povezivanje s plinskom mrežom iz Hrvatske jer bi tome trebala prethoditi uspostava novih institucija na razini države, čemu se Banja Luka oštro protivi.

Podsjetimo, Nacional je u najnovijem broju objavio sadržaj pisma kojim je hrvatski Plinacro odgovorio na prozivke BH Gasa da zbog izgradnje izravnog plinovoda prema Rafineriji nafte Bosanski Brod neće biti dovršen plinovod do Zenice te da Hrvatska time ruši suverenitet BiH.

PLINACRO BH GASU: ‘Zbog vas su nam propali Studija utjecaja na okoliš i novac’

Komentiraj