BEZ NAJAVE: Slovenija iznenađena postavljanjem žice na granici s Mađarskom

FaH

Slovenija je iznenađena mađarskim postavljanjem bodljikave žice na zajedničkoj granici o čemu nije bila unaprijed obaviještena, rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, a mediji u petak ističu da time Budimpešta prvi put gradi zapreke unutar Schengenske zone.

Slovenija smatra da nije bilo potrebno postavljanje zapreke na granici koje je počelo u četvrtak ujutro blizu mjesta Pince i nastavljeno na graničnom prijelazu Dolga Vas na kojemu se, međutim, i dalje redovito odvija međunarodni tranzitni promet.

Erjavec je u četvrtak navečer razgovarao s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom koji mu je zajamčio da je mjera privremena zbog očekivanja novog vala izbjeglica.

Slovenski mediji u petak ističu da time prvi put Mađarska podiže zapreku za migrante u Schengenskoj zoni, jer je bodljikavom žicom zatvorila mađarsku granicu sa Srbijom koja nije u Europskoj uniji te je počela podizati žicu na granici s Hrvatskom koja je članica EU, ali nije dio schengenske zone slobodnog kretanja ljudi.

Vodeći mediji u Sloveniji upozoravaju da mađarski premijer Viktor Orban svojom politikom gradnje zidova postaje simbolom neželjene “tvrđave Europa” kako su je nekoć doživljavale treće zemlje.

Slovenska oporba čudi se iznenađenosti Ljubljane. Tako se predsjednik odbora za sigurnost i tajne službe slovenskog parlamenta Branko Grims, član stranke bivšeg premijera Janeza Janše, čudi što je vladu premijera Mire Cerara zatekla odluka Mađarske. Grims smatra da bi se i Slovenija trebala pripremati na potpuno blokiranje granice s Hrvatskom čim stigne sljedeći novi val migranata i izbjeglica preko Hrvatske jer će Austrija i Njemačka prije ili kasnije potpuno zatvoriti granice za prihvat tih ljudi.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar odgovorila je Grimsu da Slovenija “ne gradi zidove” kao Mađarska, ali da da treba pričekati i vidjeti kako će se velika migrantska i izbjeglička kriza dalje razvijati.

Ministrica Gjerkeš Žnidar, na čiji je račun u parlamentu u četvrtak bilo mnogo primjedaba zbog postupanja slovenske policije u vrijeme izbjegličke krize, ali joj je parlament ipak izglasao povjerenje, rekla je za Slovenski radio da Slovenija dobiva pohvale zbog načina kako se nosi s izbjegličkom krizom.

Komentiraj