Bez iskustva i opreme krenuo na planinarenje pa slomio nogu, spašavali ga helikopterom

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je da su na području Rujine staje u Rujinom klancu iznad sela Glavaš spasila ozlijeđenog planinara.

Dvojica planinara u utorak su se uputila prema vrhu Dinare. Prilikom planinarenja, jedan od njih se poskliznuo i pao niz zaleđenu padinu. Slomio je potkoljenicu.

“Nesretni planinar nije bio adekvatno opremljen niti je imao iskustva za penjanje na planinu u zimskim uvjetima”, priopćili su iz HGSS-a.

Pomoć je pozvao kolega ozlijeđenog planinara. Članovi HGSS-a u akciju spašavanja krenuli su prvo ‘pješke’, no potom je – zbog teškog terena – pozvana i pomoć helikoptera HRZ-a.

“Kako je unesrećeni bio na zaleđenom terenu moralo ga se, uz pomoć užeta iz lebdećeg helikoptera, podignuti i transportirati do podnožja planine gdje je prebačen u kabinu letjelice. Nakon toga je prebačen do Firula gdje je predan ekipi hitne medicinske pomoći”, izvijestio je HGSS.

Još su jednom uputili apel prema svima da – bez adekvatne opreme i iskustva ne kreću na planine. “Planina nikome ne oprašta!”, poručuju.

Komentiraj