Bez dogovora u Hollywoodu. Nastavlja se veliki štrajk glumaca i scenarista

Autor:

epa10859510 Members of both WGA (Writers Guild of America) and SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and American Federation of Television and Radio Artists) march from Netflix to Paramount Studios in Los Angeles, California, USA, 13 September 2023. Both the WGA and SAG-AFTRA are on strike fighting for better compensation, contracts, and protection against AI.  EPA/ALLISON DINNER

EPA/ALLISON DINNER

Udruga američkih filmskih i televizijskih scenarista (WGA) i glavni predstavnici studija sastali su se u petak treći dan ovog tjedna, dok okupljene gomile filmskih i televizijskih scenarista prosvjeduju u znak solidarnosti i nade da će strane postići dogovor o okončanju epskog štrajka u kojemu sudjeluju deseci tisuća ljudi

Dogovora i dalje nema. U petak navečer direktori tvrtki u zabavnoj industriji, pregovarači studija i članovi pregovaračkog odbora WGA završili su još jedan maratonski dan pregovora, rekli su Los Angeles Timesu brojne osobe bliske pregovorima.

Postignut je napredak u uklanjanju nekih prijepora između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja glavne holivudske studije u pregovorima. Nije jasno kada bi se dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol u sjedištu AMPTP-a u Sherman Oaksu u Kaliforniji. Dvije su strane pregovarale o novom ugovoru kojim bi se okončao štrajk pisaca koji traje više od 140 dana.

Unatoč napretku, pisci i studiji još nisu postigli kompromis o barem jednom ili dva ključna pitanja na pregovorima u petak. Tijekom dana, razgovori su bili usredotočeni na minimalni broj scenarista i objavljivanje podataka o streamingu u svrhu uspostave sustava plaćanja na temelju gledanosti.

Strane su počele pregovarati u srijedu prvi put od kraja kolovoza. U znak spremnosti studija da okončaju obustavu rada, sastancima su se pridružili čelnici četiriju divova filmske industrije: Bob Iger iz Walt Disney Co., David Zaslav iz Warner Bros. Discoveryja, Ted Sarandos iz Netflixa i Donna Langley iz NBC Universala.

Scenaristi širom Los Angelesa prosvjedovali su u blizini sjedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci organizirani pod SAG-AFTRA-om također su stupili u štrajk sredinom srpnja, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao “vruće radno ljeto”. SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili službene pregovore od početka štrajka glumaca.

Snoop Dogg otkazao nastupe u Hollywood Bowlu u znak podrške štrajku glumaca i scenarista

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.