Bez dogovora u Bruxellesu

Europski čelnici nisu uspjeli postići dogovor o novim čelnicima EU institucija, pa je novi sastanak zakazan za 30. lipnja, javlja Dnevnik.hr.

Europsko vijeće, najviše političko tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, po Lisabonskom ugovoru predlaže predsjednika Europske komisije, a Europski parlament ga potvrđuje. U Europskom vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu nadpolovična.

Nakon europskih izbora europski pučani i socijaldemokrati ostali su i dalje najjače stranke u Europskom parlamentu, ali više nemaju većinu i moraju ići u koaliciju s drugim proeuropskim strankama, liberalima i zelenim.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak rano ujutro da se u raspravi na summitu čelnika EU-a razgovoralo samo o tri poznata kandidata za predsjednika Europske komisije i da se druga imena nisu spominjala.

Europski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, koja sada traži nove kandidate.

Među tim kandidatima, belgijski list Le Soir spominje dvoje najviših hrvatskih dužnosnika Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenković. List se poziva na neimenovane izvore.

“Puno toga o čemu se špekulira u medijima jako je daleko od razgovora koji se vode za stolom”, rekao je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković, komentirajući medijske napise.

Na upit kako je u kombinaciju došla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Plenković je rekao: “Ne znam, pitajte novinara. Nisam ja pisao članak”, rekao je premijer.

Komentiraj