hina

BEVANDA: RS blokira fiskalni okvir BiH jer ne želi više novca za vojsku

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je ministar financija i riznice, izjavio je u utorak da su vlasti Republike Srpske blokirale usvajanje globalnog fiskalnog okvira, što uključuje i visinu državnog proračuna, što je potvrdio predsjednik toga entiteta Milorad Dodik kazavši da su protiv izdvajanja više novca za Oružane snage BiH.

“Vlada Republike Srpske blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira i ne želi uvažiti nijedan argument za njegovo povećanje”, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare u Sarajevu. Pri tome je pojasnio kako zakonski rok za izradu državnog proračuna i upućivanje Predsjedništvu BiH istječe 15. listopada. Njegova izrada je međutim blokirana jer je za sljedeću godinu planirana nabavka dva helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH u vrijednosti oko 33 milijuna eura. Bevanda je ipak izrazio očekivanje da će se kroz Fiskalno vijeće BiH kojega čine ministri s razine države i dvaju entiteta postići dogovor kako ne bi došlo do privremenog financiranja.
Predsjednik RS-a Dodik potvrdio je da ovaj entitet blokira donošenje fiskalnog okvira protiveći se većim izdvajanjem za Oružane snage BiH.
“Točno je da Republika Srpska blokira usvajanje, ne želimo pristati na dodatna izdvajanja za vojsku”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci. Pri tome je najavio kako će vladajuća većina u Republici Srpskoj potaknuti inicijativu za razvojačenje i vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine, slično kao Srbija.

Komentiraj