BEUS RICHEMBERGH: “Predsjedničina šutnja pokazuje prezir prema žrtvama”

Potpredsjednik GLAS- a i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao prava manjina u Hrvatskoj te radikalizaciju javnog diskursa.

“Ovakva komunikacija koju gledamo sada u komunikaciji između Srbije i Hrvatske takva je jer odgovara dnevno političkim interesima. Oni koji su na vlasti žive od radikalizacije, pa makar i verbalne, a zaboravljaju da ona nerijetko dovodi do žrtava. Ne treba se impresionirati onim što govori Vučić, ne treba nas on učiti ni povijesti ni demokratizaciji. Vrh države neadekvatno odgovara na to podgrijavanje mržnje”, kaže Beus Richembergh i dodaje kako se time stvara klima u kojoj nema puno prostora između uvrede i udarca.

Na pitanje je li Pupovac u pravu kada kaže da ovako nije bilo ni u poratno vrijeme devedesetih godina, Beus Richembergh kaže da je paralela možda malo preoštra, ali da je potrebno imati razumijevanje za njegovu poziciju. “Usporedio bih ovo s opasnim početkom 2000. godina, kada je došlo do radikalizacije političkog jezika, nakon koje smo deset godina bili lažno uvjereni da smo postavili neke standarde. Mislili smo da smo se digli na višu razinu u demokratizaciji, no dolaskom radikala, Kolinde Grabar- Kitarović i Tomislava Karamarka sve je palo u vodu”, kaže Beus Richembergh.

Kaže kako je za rejting vlade potrebno da u koaliciji ima i manjinske predstavnike. “Plenković je pametan, on zna da je za rejting dobro da u vladi sudjeluju i manjinski predstavnici. Ali ako iz HDZ-a stižu poruke netrpeljivosti prema SDSS-u, to nije ni dobra ni konzistenta politika”, poručio je.

Naglašava kako predsjednica o napadima kod Knina nije rekla ništa, što, smatra, pokazuje prezir prema žrtvama. “Situacija je napeta, ona se podgrijava, relativiziramo ustaštvo, ulogu fašizma. Na društvenim se mrežama može reći tko što želi, ali tko pametan se može bojati manjine od 4 posto? A radi se na histeričnom stvaranju odnosa da su oni krivi za sve. Ti ljudi iz krajeva u kojima žive u Hrvatskoj jednako odlaze u inozemstvo kao i drugi”, kaže.

Na pitanje odakle izvire retorika mržnje, Beus Richembergh kaže kako je državni vrh taj koji dopušta da se stvara takva atmosfera. “Uvijek se ide od vrha, najodgovorniji su predsjednik vlade i predsjednica države. Ako oni ne ispunjavaju ulogu čuvanja demokracije i akcijom ne pokažu da se ne trpi nasilje, to nije dobro. Kada su postavili spomenik Francetiću, Sanader je odmah poslao uputu da se on sruši, a Plenković se metiljao mjesecima što će s HOS-ovom pločom”, rekao je Beus Richembergh.

Komentiraj