Patrik Macek/PIXSELL

BEUS RICHEMBERGH “Mi smo društvo koje njeguje netoleranciju i divljaštvo”

Potpredsjednik Kluba zastupnika GLAS-a Goran Beus Richembergh jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao aktualne događaje u zemlji.

Osvrnuo se na napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu. “Mi smo društvo koje njeguje netoleranciju i divljaštvo. Ako smo u jednom slučaju, a to je usvajanje Istanbulske konvencije, digli toliku graju, otišli toliko daleko, onda znate koliko je sati. Ako smo kao društvo otvorili prostor da se o toleranciji priča kao o nečemu ideološki neprihvatljivom, onda naravno stvaramo ozračje u kojemu svaka budala misli da pljuskom može riješiti svaki svoj problem”, kaže beus Richembergh.

Dodao je da sve institucije, do pojedinaca do sudstva, snose dizu odgovornosti. “Slučaj žigosanja u Zadru pokazao je svu snagu našeg licemjerja. Ravnatelj nije dorastao svom poslu. Slučaj pokazuje da, i kada se dogode ovakve stvari, oni koji su važni u prvoj fazi – koji trebaju otkriti, rasvijetliti, prijaviti, sankcionirati – ponašaju se kao nojevi, zabijaju glavu u pijesak”, kaže.

Komentirao je i slučaj Darka Kovačevića Daruvarca. “Ako nekoga pretučete gotovo na smrt, a sud vas pusti da možete pobjeći gdje hoćete prije nego krenete služiti zatvorsku kaznu, to je stvaranje atmosfere koja poručuje građanima – ovdje možete raditi kome god što padne na pamet, i neće biti sankcija. Najopasnije je što će se ljudi početi osjećati nesigurno u vlastitom društvu. Svi smo zakazali – od škole, do crkve, do organa progona i sudova”, poručio je.

Komentiraj