Patrik Macek/PIXSELL

BEUS REICHEMBERGH “Radman je greška, ali ovo što HTV-u slijedi je grozomorna čistka”

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh večeras je u emisiji ‘Pressing’ N1 televizije komentirao sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost, i raspravi o Draganu Lozančiću, koja se na kraju nije dogodila.

“Predsjednica se dovela u situaciju da se postavlja pitanje je li dobro procijenila. Premijer već 13 dana ne daje svoj potpis što znači da se ne slaže s njom ili da mu je još dosta toga nejasno. Ona je u nezgodnoj situaciji. Što ako se ustanovi da nije bilo kršenja zakona? Predsjednica je onda svojom odlukom ugrozila sigurnosni sustav. Samim time ako kaže da je bilo nezakonitosti, a nije ih bilo”, kaže Beus Richembergh.

Dodao je kako je pozicija Lozančića neugodna te kako si Hrvatska ne može dozvoliti da sigurnosni sustav nema čelnog čovjeka. “aborska većina pritišće premijera i čuva predsjednicu od blamaže”, rekao je. Predomišljanje MOST-a za saslušanje Lozančića pred Odborom za nacionalnu sigurnost, Beus Richembergh vidi kao prevelik pritisak HDZ-a.

“Ja sam slobodan ustvrditi da MOST nije konzistentan u svojim stavovima, već se nekoliko puta dogodilo da kontriraju sami sebi. Gospođa Strenja Linić je neki dan govorila da Lozančića treba saslušati pred Odborom i da premijer ne treba žuriti s donošnjem odluke, a sada su se stvari promijenile i ona govori drugačije”, ističe.

“Ovo što se sad događa s kadroviranjem je vrlo opasno. Dobili smo Tima, ali ne i timove”, poručuje dodajućio kako su Domoljubna koalicija i MOST u predizbornoj kampanji tvrdili da imaju i ljude i planove već unaprijed spremne. “A sada – ništa.”

O najavljenoj reformi javne uprave Beus Reichembergh je rekao da je to sada samo propaganda, jer za provedbu jedne takve reforme treba jako puno vremena. “Ovo je set nekakvih želja koje tek treba testirati. Nisu pokazali niti model, niti to pretočili u akte niti zakone, nisu obavili razgove sa sindikatima”, poručuje.

Beus Reichembergh je kazao kako nije za ostanak Gorana Radmana na mjestu ravnatelja HRT-a, ali i kako nije ‘za to da spadnemo s konja na magare’. “Što se mene tiče, gospodin Radman je bio kadrovska greška koalicije. Vodila se kriva politika na HRT-u. Ako ne valja njegov posao treba naći boljega. Ono čega se ja bojim i ono što vidim jest da je ovo najava jedne grozomorne čistke. HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović prošle je godine u Saboru rekao ‘prvo što moramo napraviti je čišćenje na HRT-u’. Ovo je zapravo slabljenje, a ne jačanje javnog servisa.Ono što je problematično jest da iza smjene dolazi nova kulturna revolucija s konzervativnom paradigmom. I Karamarko i drugi iz Domoljubne koalicije u govorima poručuju HRT-u da ne može postojati kritičko mišljenja”, objašnjava.

Komentiraj