BETTEL JOHNSONU “Vrijeme prolazi, prestanite pričati, radite”

Luksemburški premijer Xavier Bettel pozvao je u ponedjeljak britanskog premijera Borisa Johnsona da ne krivi Europsku uniju za kaos stvoren zbog brexita, a Johnson, kojega su prosvjednici izviždali nije se nakon sastanka obratio novinarima već je za britansku televiziju poručio da se EU treba pokrenuti.

“Vrijeme prolazi, prestanite pričati, radite”, rekao je Bettel. “Ni Komisija ni 27-orica ni u kojem trenutku neće preuzeti odgovornost za kaos u kojem se nalazimo”, dodao je Bettel na konferenciji za novinare u Luxemborugu kojoj Johnson nije nazočio.

Britanskog premijera, koji je ranije bio na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom, više desetaka ljudi dočekalo je zvižducima kada je stigao na susret s Bettelom i nije se obratio novinarima nakon sastanka.

Luksemburški premijer je potvrdio da London nije ponudio konkretan prijedlog, kao što je ranije sa žaljenjem istaknula Europska komisija.

“Nemojte od Europske unije učiniti povijesnog negativca”, rekao je Bettel.

“Ne možemo iz političkih razloga povijest učiniti taocem”, rekao je i dodao da je eventualno odgađanje brexita, čemu se Johnson protivi i ustraje na izlasku 31. listopada sa sporazumom ili bez njega.

“Odgoda je opcija jedino ako ima svrhu”, rekao je Bettel i dodao je neizvjesnost “košmar” i za britanske i europske građane.

U izjavi za britansku televiziju nakon susreta, Johnson je ocijenio da postoje “veliki izgledi za postizanje dogovora, ali da se Europska unija mora pokrenuti”.

Komentiraj