FaH

BETTEL: Asselbornovo stajalište nije službeni stav vlade

Luksemburški premijer Xavier Bettel rekao je u petak u Bratislavi da stajalište šefa diplomacije njegove zemlje da Mađarsku treba udaljiti iz EU-a “nije službeno stajalište luksemburške vlade”.

Jean Asselborn prije nekoliko dana izjavio je da Mađarsku treba privremeno ili čak trajno isključiti iz Unije zbog kršenja temeljnih vrijednosti EU-a, posebno kada se radi o tretmanu izbjeglica.
“To nije službeno stajalište naše vlade”, rekao je Bettel ali je naglasio da su “vrijednosti o kojima govori Asselborn temeljne vrijednosti Unije”.
O tome kao i o drugim stvarima ćemo razgovarati, “mi smo obitelj a u obitelji se razgovara”, kazao je Bettel.
Asselborn je u razgovoru za njemački list Die Welt od utorka kazao da “oni koji – poput Mađarske – grade ograde protiv izbjeglica koji bježe od rata ili krše slobodu tiska ili pravosudnu neovisnost trebali bi privremeno, ako je potrebno i trajno, biti isključeni iz EU-a”.
Dodao je da Mađarska ne bi imala šanse priključiti se EU-u da danas podnosi zahtjev.
Više europskih političara nije se složilo s tim stajalištem, a mađarski je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto luksemburškog kolegu nazvao političarem “lake kategorije” koji je odlučan u “uništenju europske sigurnosti i kulture”, te rekao da ga ne treba shvatiti ozbiljno.

Komentiraj